Ferić: Hrvatska lutrija bila je bankomat HDZ-a

Hrvatska lutrija je bila jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a, Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Hrvatska lutrija je bila jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a, Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Uprava Hrvatske lutrije jučer je odbacila tvrdnje osam privatnih sportskih kladionica da Ministarstvo financija putem novog zakona o igrama na sreću ide u prilog toj državnoj tvrtki i njezinu monopolističkom položaju. Radi se o kontradiktornim i neistinitim tvrdnjama, izjavio je predsjednik uprave Danijel Ferić.

- Je li izrazu monopolist bliža Hrvatska lutrija, koja ima 13 posto tržišta igara na sreću, ili privatna kladionica Super sport, koja drži 45 posto, pitao je Ferić.

Upozorio je da su privatni kladioničari lani ostvarili 430 milijuna kuna dobiti, za razliku od Hrvatske lutrije koja je tu godinu završila s gubitkom od 10 milijuna kuna, a na tržištu je treća po veličini tvrtka. "Sadašnja je Uprava, kada je došla na čelo tvrtke, u studenom 2012. zatekla poslovanje koje nije bilo uredno i savjesno. Hrvatska lutrija je bila jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a'", ustvrdio je Ferić iznoseći pritom kako je primjerice Fimi-mediji bilo isplaćeno 12,9 milijuna kuna.

Sportske kladionice usprotivile su se namjeri Ministarstva da im onemogući klađenje na izvlačenje loto brojeva Hrvatske lutrije te zabrani držanje samoposlužnih terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima, kako bi se od kockanja zaštitilo maloljetnike i ranjive skupine.

- Još u veljači smo uočili da privatne kladionice uvode klađenje na "euro jackpot", negodovao je Ferić. Osim toga, upozorava, u Hrvatskoj ima 50 tisuća patoloških kockara i oko 230 tisuća problematičnih. Podržavši izbacivanje kladomata iz gostionica, koje Hrvatska lutrija tamo ni nema, naglasio je kako će to pridonijeti sprječavanju maloljetnika da se uključe u taj svijet. Istina, kladionice će izgubiti nekoliko milijuna kuna dobiti, ali za tim ne treba žaliti. Klađenje na internetu, doduše, ne možemo spriječiti, ali u tome veliku odgojnu ulogu imaju roditelji, smatra Ferić. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter