Ferić: Grad možemo voditi bolje od aktualne vlasti

Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)
Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)

Prije tjedan dana Danijel Ferić je na unutarstranačkim izborima izabran za novog predsjednika SDP-a Pule. - Želimo kontinuirano mijenjati stranku nabolje, probuditi pobjednički duh, optimizam, entuzijazam i snagu kojom ćemo zaslužiti povjerenje građana i pokazati da možemo i znamo bolje od aktualne pulske vlasti, kaže Ferić.

- S obzirom na unutarstranačka događanja prije godinu dana, kako komentirate da od ukupno 250 članova gradske organizacije SDP-a njih stotinu nije izašlo na izbore?

- Izuzetno sam zadovoljan odazivom članova od 60 posto koji je dvostruko veći nego što je bio na unutarstranačkim izborima prije četiri godine kada nitko nije postavljao takvo pitanje, kao ni primjerice pitanje oko neodržavanja stranačkih konvencija zbog nedostatka kvoruma.

- Nakon niza godina raskinuli ste koaliciju s IDS-om u Puli, što je to donijelo, a što oduzelo gradskom SDP-u?

- Problem odgovornih u IDS-u, kako ga ja vidim, je oduvijek bio u retorici tipa "ukoliko nas podržavaš, dobar si koalicijski partner, a ukoliko ne, u najmanju si ruku loš Istrijan ili, još gore, neprijatelj Istre". Ovi su izbori napokon donijeli spoznaju o našoj trenutnoj vrijednosti. Činjenica je da je danas SDP druga po jačini politička opcija u Puli i Istri. SDP Pule će u budućnosti biti otvoren za suradnju sa svima koji žele dobrobit Pule i njenih građana.

- Kako oživiti centar Pule i promijeniti derutni izgled?

- Centar s praznim izlozima, oronulim i po život opasnim fasadama i neadekvatnom rasvjetom neće nikada zaživjeti. Stoga i aktivnosti poboljšanja trebaju ići u tom pravcu. Preispitivanje sustava zakupa poslovnog prostora i njegovo smanjenje bio bi direktan poticaj malom poduzetništvu i obrtništvu. Moraju se utvrditi liste djelatnosti koje želimo štititi i dio poslovnih prostora usmjeriti k očuvanju starih obrta i otvaranju novih galerija te sličnih djelatnosti koje će centru grada omogućiti da živi čitavu godinu. Uređenje fasada je proces koji ide presporo i koji treba intenzivirati. Veći broj fasada koje bi se uređivale znači i veći broj radne operative, isplate plaće većem broja radnika, više plaćenog poreza na dohodak koji se slijeva u proračun, manje nezaposlenih na zavodu, a u konačnici ljepši i uređeniji grad. (G. ROJNIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter