Ferić: Grad ima 165 mil. kn nenaplaćenih potraživanja

Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)
Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić osvrnuo se na pojedine točke dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Pule, koje će, kako je rekao, biti udar na građane, a riječ je o poskupljenju cijene vrtića i povećanju prireza građanima Pule.

Obezvrijeđeno povećanje plaća

Ferić je istaknuo da je Klub vijećnika SDP-HSU-SDSS uputio u proceduru izmjene i dopune dnevnog reda jer traže da se prijedlog odluke kojom će se povećati cijena predškolskog odgoja izostavi s dnevnog reda jer je riječ o izuzetno lošoj i štetnoj odluci za roditelje djece koja polaze vrtić. Također, predložit će i izostavljanje s dnevnog reda i odluke o povećanju prireza zbog udara na životni standard građana Pule.

- Sve ono čime je Vlada htjela olakšati život građanima kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak, odnosno povećanje plaće građanima, gradonačelnik sada želi obezvrijediti i "udariti" na životni standard građana povećanjem prireza i poskupljenjem cijene vrtića, dok je istovremeno član IDS-a, na Vladi glasao za izmjene Zakona o porezu na dohodak, dok su, iz samo njima znanih razloga, saborski zastupnici IDS-a glasali protiv, istaknuo je Ferić.

Pritom je dodao da Grad Pula ima 165 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, prema podacima Državnog ureda za reviziju, a to je kao vrijednost 24 vrtića, 16 proširenja groblja ili pak 8 nadogradnji Osnovne škole Verude. Ističe da je u izvješću Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji naplate prihoda u Gradu Puli, predložen prostor za racionalizaciju i unaprjeđenje poslovanja, a jedan od njih je i smanjenje potraživanja Grada Pule koji su u 2011. godini iznosili 165 milijuna kuna ili praktički polovicu proračuna grada Pule.        Nastavno, Ferić naglašava da je od Upravnog odjela za financije i opću upravu prije tjedan dana, radi kvalitetnijeg rada u Gradskom vijeću, zatražio informacije o procjeni smanjenja prihoda od poreza na dohodak Grada Pule, procjeni ostvarenja dodatnih prihoda od povećane stope prireza te o iznosu neutrošenih sredstava i otpisu potraživanja glavnica i kamata za 2013. i 2014. godinu, kao i popisu dužnika u Gradu Puli prema osnovama duga, međutim nijedan podatak mu nije dostavljen.

Tri amandmana od 6,5 milijuna kuna

Ističe, kako gradonačelnik svojim potezom povećanja prireza i cijene vrtića samo pokazuje licemjerje, jer dok glavnog krivca za to pronalazi u Vladi i izmjenama Zakona o porezu na dohodak, istovremeno ne govori kako se porezni prihodi Grada Pule iz godine u godinu povećavaju, pa su tako 2011. godine iznosili 122 milijuna kuna, 2012. su bili 132 milijuna kuna, a 2013. čak 144 milijuna kuna.

- Klub vijećnika SDP-HSU-SDSS u proceduru je uputio i tri amandmana. Prvim tražimo da se konačno u proračunu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike osnovnoškolcima, drugim predlažemo povećanje za subvencioniranje roditelja u dječjim vrtićima drugih osnivača za 2 milijuna kuna zbog neravnopravnog tretmana u odnosu na gradske vrtiće. Treći amandman se odnosi na povećanje novorođenačkih potpora s 500 na 1.000 kuna za novorođeno dijete, budući da sad Grad Pula ima najmanji iznos novorođenačke naknade u Istri, što zasigurno nije slika Grada "Prijatelja djece". Za realizaciju navedena tri amandmana potrebno je 6,5 milijuna kuna, što je svega 3,9 posto od iznosa nenaplaćenih potraživanja Grada Pule, rekao je Ferić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter