Ferić: Grad duguje Butonigi više od 50 milijuna kuna

Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Iako smo tražili interpelacijom na Gradskom vijeću da vidimo koliko Grad Pula ima nenaplaćenih potraživanja, izgleda da smo pitanje obratno postavili. Trebali smo pitati koliko zapravo Grad duguje, rekao je na konferenciji za novinare u utorak predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić. Govoreći o poslovanju vodovoda u Istri, naglasio je da su u više navrata tražili odgovore na Gradskom vijeću o ekonomskoj opravdanosti cijene javne vodoopskrbe, ali ih nisu dobili, već su im stigli sada u vidu izvješću o poslovanju VSI Vodovod - Butoniga.

Pad vrijednosti Butonige

- U zadnje vrijeme vodovodi su omiljeno leglo IDS-ovaca pa se tako u nadzornim odborima nalaze sve stručni ljudi: sveprisutan Tedi Chiavalon, Valter Drandić, Valter Boljunčić, potom Josip Zidarić, Emil Soldatić… Dakle, unatrag nekoliko dana dobili smo izvješće revizije za Vodovod Butoniga kojeg je sastavila revizorska kuća iz Rijeke za 2013. godinu u kojem nije izrazila revizorsko mišljenje zbog, citiram, nerealnog iskazivanja vrijednosti imovine. Pojašnjeno, nije se obračunavala amortizacija i nije se provelo vrijednosno usklađenje imovine u iznosu od 346 milijuna kuna. To je VSI Butoniga učinila 1. siječnja 2014. i smanjila svoju imovinu. Aktiva joj je tako sa 814 milijuna pala na 447,7 milijuna kuna, rekao je Ferić.

Nadovezao se pritom i na problem koji se provlači od 2003. godine, a to je podjela i preuzimanje imovine između osnivača (korisnik) Butonige, koji je dogovoren ugovorom o poslovnoj suradnji između Vodovoda Butoniga, pulskog Vodovoda te Istarskog vodovoda Buzet.

Kamate 36 milijuna kuna

- Butoniga je u više navrata od svojih osnivača tražila da se usuglasi model podjele, ali od odgovornih u Gradu Puli - koja je s 31 posto najveći pojedinačni vlasnik u Butonigi i s 72 posto najveći vlasnik pulskog Vodovoda - nikada nije stigao odgovor. Tu je, naime, iskrsnuo problem debalansa i to 31. prosinca 2009. godine jer je bilo vidljivo da osnivači duguju Butonigi 34,4 milijuna kuna koji je do 31. prosinca 2013. godine s pripadajućom kamatom narastao na 70,6 milijuna. Do danas na taj iznos treba, vjerujem, pribrojiti još najmanje pet milijuna kuna kamata. Prema vlasničkim udjelima izračunao sam da Pula, po tome, duguje Butonigi gotovo 56 milijuna, a zbog kamata taj dug raste. Zato postavljam pitanje gradonačelniku Borisu Miletiću zašto o tom dugu Grada šuti i zašto se o njemu nikada nije raspravljalo na Gradskom vijeću Pule, rekao je Ferić i, rekavši da Butoniga po zakonu ne može ići u stečaj jer je opće dobro, zaključio da će to vijećnici SDP-a na idućoj sjednici Gradskog vijeća zatražiti i to interpelacijom koja se ne može odbiti i o kojoj se mora raspravljati.

Na upit novinara na što se odnosi dug od 70 milijuna kuna, kaže da je riječ o dugu koji ima osnivač Vodovoda d.o.o. Pula naspram VSI-Butoniga d.o.o., a odnosi se na fakturiranu nenaplaćenu, te naplaćenu i nedoznačenu namjensku naknadu za izgradnju VSI Butonige po računima za vodu koju su vodovodi ispostavili kupcima u ranijim godinama, s time da je još i Vodovodu Pula (osnivaču) 2011. otpisano potraživanje za istu naknadu u iznosu od 9 milijuna kuna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter