Ferguson: Nakon odluke porote izbili neredi i sukobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoki sukobi i pljačke izbili su u ponedjeljak navečer u američkom gradiću Fergusonu nakon odluke velike porote da neće sudski goniti bijelog policajca koji je u kolovozu ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca.

"Nema pravde, nema mira" skandirali su gnjevni prosvjednici nakon što je policajac Darren Wilson oslobođen krivnje, unatoč pozivima na mir predsjednika Baracka Obame i obitelji ubijenog mladića Michaela Browna. "Prestanite bacati kamenje", vikao je policajac prosvjednicima koji su nakon odluke preplavili ulice gradića u predgrađu St Louisa, razbijajući izloge trgovina i pljačkajući ih te paleći automobile.

Demonstracije i rasni neredi izbili su još u kolovozu nakon Brownova ubojstva, kad je bijeli policajac na mladića usred dana ispalio više od šest hitaca. Nakon tromjesečnog zasjedanja, tužitelj okruga St Louis Robert McCulloch izvijestio je da policajac neće biti sudski gonjen, što je crnačka zajednica Fergusona očekivala.

"Zadaća velike porote je razdvojiti činjenice od fikcije", rekao je novinarima McCulloch, dodavši kako su članovi velike porote ustvrdili da nema dovoljno razloga za sudski progon policajca Wilisona.

"Nema sumnje da je agent Wilson usmrtio" Michaela Browna, kazao je tužitelj McCulloch, izrazivši žaljenje zbog njegove tragične smrti. No dvanaest članova velike porote, među kojima devetero bijelaca i troje crnaca provelo je sveobuhvatno razmatranje, saslušavši oko 60 očevidaca i troje forenzičara te proučivši na stotine fotografija i ostalih važnih elemenata. Istodobno se "nastavlja istraga na saveznoj razini koja je neovisna od početka lokalne istrage, a tako će i ostati", rekao je američki ministar pravosuđa Eric Holder, kazavši kako savezne vlasti neće izvlačiti preuranjene zaključke.

Amerikanci izražavaju nezadovoljstvo i u drugim američkim gradovima. Na njujorškome Times Squareu i u Washingtonu okupilo ih se više tisuća. Pred Bijelom kućom prosvjednici su se okupili s transparentima na kojima piše: "Pravda za Mikea Browna", izvikujući "Ruke su u zraku, ne pucajte". Ubojstvo crnoga mladića pokazalo je u kojoj je mjeri rasizam još uvijek prisutan u SAD-u i na okrutan način otkrio zategnute odnose u malome gradiću s većinskim crnačkim stanovništvom i policijom u kojoj su većinom zaposleni bijelci. Nedugo nakon što je odluka objavljena, američki predsjednik i obitelj Michaela Browna pozvali su prosvjednike da nezadovoljstvo izraze na miran način, a policiju da se suzdrži od žestoke reakcije. No policija je bila prisiljena na demonstrante baciti suzavac kako bi ih rastjerala, prenose agencije. Brownova obitelj izrazila je "doboko razočaranje" činjenicom da se Wilsona neće sudski goniti, ali i pozvala na mir.

"Duboko smo razočarani time što ubojica našeg djeteta neće morati trpiti posljedice svojeg čina", rekla je obitelj u pisanoj izjavi, ali i zatražila da "prosvjedi ostanu mirni". "Moramo zajedno raditi na tome da popravimo ovaj sustav koji je omogućio da se ovo dogodi", dodala je obitelj, koja je pokrenula kampanju da svaki policajac koji radi na ulicama američkih gradova počne nositi kameru na tijelu.

Predsjednik Barack Obama tijekom noći je iz Bijele kuće uputio poziv na mir nakon odluke američke porote da se prekine sudski postupak protiv Wilsona.

"Mi smo država utemeljena na poštivanju zakona", rekao je Obama u kratkoj izjavi nekoliko minuta nakon objave odluke iz Fergusona, u kojem je već u tijeku bio masovni revolt građana, na koje je policija bila prisiljena baciti suzavac.

"Pridružujem se roditeljima Michaela Browna u pozivu svima onima koji se protive ovakvoj odluci da to čine na miran način", dodao je Obama, priznajući da je gnjev "shvatljiva" reakcija. "Pozivam i snage reda... da pokažu suzdržanost", naglasio je. Obama je rekao da u mnogim dijelovima SAD-a i dalje vlada veliko nepovjerenje između snaga reda i pripadnika zajednica druge boje kože, ističući da se takvo stanje mora popraviti, među ostalim i povećanjem broja policajaca iz redova manjinskih zajednica. Pred Bijelom kućom se okupilo oko 200 prosvjednika koji su mirno šetali s transparentima u rukama, uzvikujući - "Mi smo Michael Brown".

Guverner države Missouri Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje te na ulicama povećao broj pripadnika nacionalne garde i policajaca predvidjevši ovakav scenarij. Američka savezna uprava za zrakoplovstvo izdala je privremenu zabranu leta za Ferguson zbog nasilnih prosvjeda tijekom kojih se, po objavi policije iz okruga St. Louis na Twitteru, čuje i pucnjava iz automatskog oružja. U predgrađu St. Louisa University Cityju, nedaleko od Fergusona, jedan je policajac ranjen hicem iz vatrenog oružja, ali zasad nije poznato je li taj događaj povezan s nemirima u Fergusonu, priopćila je policija na Twitteru. Policajac je ranjen u ruku i očekuje se njegov potpuni oporavak, a potraga za počiniteljem je u tijeku, objavio je isti izvor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter