Ferenčić: Tko je zakupac zemljišta u dolini rijeke Raše?

(P.G)
(P.G)

- Izmijenjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu 5. svibnja nije ispunio očekivanja poljoprivrednika, tim se riječima obratio novinarima predsjednik stranke Zeleni i udruge EKOP-Istre, Anton-Josip Rupnik na konferenciji za novinare u četvrtak. Zamjera što su saborski zastupnici usvojili zakon u kojem nije predviđeno da prednost pri zakupu ima domicijelno stanovništvo te da se tim zakonom traži od poljoprivrednika da plate zakupninu za prošlo razdoblje.

- Država bi trebala nagraditi poljoprivrednike što su stavili u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište, a ne da ih kažnjava naplaćujući im najamnine za prošlo razdoblje kada sama država nije regulirala status tog zemljišta, rekao je Rupnik komentirajući natječaj za davanje u petogodišnji zakup zemljišta onima koji su bili u posjedu bez valjanih papira. Posebno je naglasio da sada država treba biti oprezna kome će dati u 50-godišnji zakup zemljište u dolini rijeke Raše.

- Na tom području se mora omogućiti proizvodnja samo eko hrane te prednost pritom dati samo mještanima općine Raša, zaključio je Rupnik. Gordana Ferenčić, dopredsjednica stranke Zeleni i udruge EKOP-Istre javno je upitala da se otkrije tko je dobio na natječaju 265 hektara zemljišta u dolini rijeke Raše s obzirom da je prošlo pola godine otkako je istekao rok za podnošenje ponuda na natječaju.

Ivan Mihovilović, dopredsjednik udruge je zaključio da Istra ima sve premise za razvoj eko poljoprivredne proizvodnje jer leži na vodozaštitnoj zoni gdje se ne bi smjela razvijati konvecionalna poljoprivreda. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter