Fenilbutazon u konjetini uvezenoj u Francusku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoji mogućnost da je u lanac prehrane ušlo nekoliko konjskih trupala za koja se ustanovilo da su pozitivna na lijek fenilbutazon a poslana su iz Velike Britanije u Francusku, objavile su u četvrtak britanske vlasti, napominjući da se taj lijek daje konjima a može biti štetan za ljude.

Britanski ministar poljoprivrede David Heath je izjavio da je Agencija za sigurnost hrane (FSA) u Francuskoj otkrila prisutnost fenilbutazona, lijeka protiv bolova, u truplima nekoliko konja. Lijek u rijetkim slučajevima kod ljudi može izazvati teži poremećaj krvi, no nije otkriven prilikom testiranja proizvoda tvrtke Findus, umiješane u skandal. 

"Jedna bi osoba dnevno morala konzumirati 500 do 600 hamburgera od čistog konjskog mesa tijekom duljeg razdoblja kako bi oni predstavljali opasnost po zdravlje čovjeka", objasnila je dužnosnica zadužena za medicinska pitanja pri britanskom ministarstvu zdravstva Sally Davis.

Na internetskim stranicama ministarstva stoji da se fenilbutazon ne širi tako brzo krvnim sustavom te da je vrlo malo vjerojatno da će se nakupljati u tijelu. 

FSA je izvijestila da će se u suradnji s francuskim vlastima pokušati pronaći odakle je došla konjetina u kojoj je pronađen fenilbutazon.  

Europski skandal s konjskim mesom podmetnutim umjesto govedine, dobio je novu dimenziju s objavom informacije o tomu da je potencijalno štetan lijek otkriven u konjetini poslanoj u Francusku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter