Feng shui: Jesen nas zove da usporimo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šumsko tlo se okitilo jesenskim tepihom, livade su pune zlatnih bundeva, a vinogradi lišća. Priroda iz faze rasta i stvaranja prelazi u fazu mirovanja. Feng shui to naziva stupnjem metala - kako se metal skuplja i zgušnjava u sve čvršću masu, tako i priroda skuplja svoje plodove da bi prikupila snagu za novi ciklus.

Tu vrstu energije možemo lako prepoznati u predvečerje dana, kada se sva živa bića povlače u svoja skrovišta, a obitelji se okupljaju u domovima. Svi oni, nesvjesno, samo prate ritam prirode. Naše biološko biće to lako prepoznaje pa se tome nesvjesno prilagođavamo. Prvo to pokazujemo našim oblačenjem, napuštamo žarke ljetne boje i ogrćemo se toplim zagasitim bojama jeseni. Od voća pravimo sirupe i džemove, a to su pravi koncentrati energije. Kako naše smočnice počinju odisati energijom jeseni, tako bi trebao i cijeli naš životni prostor jer tek tada možemo biti potpuno usklađeni s prirodom. Feng shui arhitektura bavi se prilagodbom našeg prostora vanjskom ritmu prirode.

Već znamo da je najlakše promijeniti boje zidova da bismo brzo promijenili interijer. Izaberite blage nijanse toplih žutih i smeđih boja. Ako želite da ove boje dominiraju u prostoru, onda treba voditi računa o postojećem energetskom stanju, valja obavezno poštivati pravilo "hranidbenog ciklusa" po geografskim smjerovima. Žute i smeđe boje ne smiju dominirati u vašoj sjevernoj i južnoj prostoriji. Interijer možete promijeniti mijenjajući samo detalje. U ranim kulturama vatra je uvijek bila simbol okupljanja, zbog toga je i zauzimala središnju poziciju u prostoru.

Vremenom su se ta ognjišta preobrazila u kamine, no bitno je da se sačuvala privlačnost topline i sjaja plamena. Danas nam za tu svrhu mogu poslužiti svijeće, nekoliko okruglih žutih ili bijelih u vašem dnevnom boravku može stvoriti čaroliju vatre. Visoko ljetno kućno cvijeće trebali biste zamijeniti niskim jesenskim (element zemlje) poput kadifica, nevena, margareta? I blagovaonicu možete preobraziti u jesenski ugođaj, dovoljna je košara mandarina, naranči, kestena ili aranžman od jesenskog lišća, kestena, šipka.

Ugođaj opuštene i mirne atmosfere dodatno možete pojačati prigušivanjem rasvjete, stišavanjem glazbe, slušanjem opuštajuće glazbe sa zvukovima prirode. U interijer možete unijeti više detalja - od prirodnih materijala, zemljanih boja, koje već same zrače toplinom i stvaraju dojam prizemnosti.

Energetsko uravnoteživanje prostora možete upotpuniti i mirisnim biljkama, u kuhinji ili blagovaonici obnovite zeleni aromatični kutak bosiljkom, bergamotom, lavandom, timijanom ili cimetom? Dnevni boravak, mjesto izuzetno važno za okupljanje obitelji, posebno treba energetski aktivirati. Za to mogu izvrsno poslužiti citrusni mirisi poput bergamota, limuna, naranče, jasmina...

Miris naranče neodoljivo priziva obitelj na druženje, potiče komunikaciju i bliskost jačajući njenu unutarnju snagu. Miris jeseni u vašu spavaću sobu može unijeti jedna žuta dunja na ormaru. Topli jesenski ugođaj u domu ublažit će vašu unutarnju čežnju za izgubljenom ljetnom toplinom, pomoći će vam da skladno pratite usporeni ritam prirode. Održavajte vaše unutarnje ognjište, neka njegov plamen potiho gori! (NL)


Podijeli: Facebook Twiter