Fela Kuti u hrvatskim kinima

Fela Kuti
Fela Kuti

Dokumentarni film "U potrazi za Felom" Oscarom nagrađenog redatelja Alexa Gibneya o legendarnom afričkom glazbeniku i aktivistu Fela Kutiju počinje se 12. ožujka prikazivati u zagrebačkom Dokukinu KIC, a kako nam je jučer rekla direktorica pulskog kina Valli Tanja Miličić, film će se u Puli prikazati u travnju.

Priča je to o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija (1938-1997), utjecajnog nigerijskog umjetnika i tvorca afrobeata. Slavni dokumentarist Alex Gibney istražuje Felin kontroverzni život obilježen mnogoženstvom i na koncu kobnom zarazom virusom HIV-a, sjajnu glazbu koja je i danas jednako aktualna kao i u vrijeme nastanka te neosporan kulturni i politički utjecaj koji ga je nerijetko činio žrtvom nasilja i zlostavljanja od strane nigerijskog vojnog režima.

Mnogi ga drže ocem afričke glazbe koji je otvorio vrata afričke glazbe u svijetu. Za Felu je glazba bila sredstvo izražavanja revolucionarnih stavova i borbu protiv diktatorske nigerijske vlade 1970-ih i 1980-ih. Odigrao je važnu ulogu u pokretanju demokratskih promjena u toj zemlji, no snaga njegovih poruka i danas je aktualna.

Film je režirao Alex Gibney, jedan od najcjenjenijih dokumentarista današnjice poznat po svojim napetim i duboko pronicljivim dokumentarcima. Njegov film iz 2008. godine "Taksi do tamne strane" ("Taxi to the Dark Side") osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac, a dvije godine kasnije nominiran je za još jedan dokumentarac "Enron: najpametniji momci u prostoriji". Hrvatskoj publici poznat je i po filmovima "Gonzo: život i djelo dr. Huntera S. Thompsona", "Armstrongova laž" i "Casino Jack".

U domaćim se kinima počinje prikazivati nakon premijere na Sundanceu te hrvatske premijere na zagrebačkom Human Rights Film Festivalu prije tri mjeseca. Distributer filma je Restart Label. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter