Fekalne vode izlijevaju se u more kod Bumbišta

Mehanički uređaj na Bumbištu star je 40-ak godina
Mehanički uređaj na Bumbištu star je 40-ak godina

Kanalizacijski ispust u blizini Banjola je oštećen, priznao nam je jučer Edo Krajcar, direktor medulinskog komunalnog poduzeća Albanež. Naime, već duže vrijeme, oko godinu i pol dana, mnogobrojni ribari, rekreativci, nautičari žale se na nepodnošljiv smrad koji se širi na moru ispred punte Bumbište. Neki čak svjedoče da se na površini mora vidi istjecanje fekalnih voda.

Star mehanički pročistač

Krajcar, pak, tvrdi da je to nemoguće jer se oštećena cijev nalazi na dubini od 40-ak metara, otkuda je nemoguće da, zbog velikog pritiska, išta dolazi do površine. On isključuje i mogućnost bilo kakvog onečišćenja, zbog čega smatra da je more ispred Bumbišta ove sezone bilo sigurno za kupače.

- Na početku svake sezone provjeravamo ispust. Oštećenje je zamijećeno ove godine, tako da nema riječi o tome da cijev pušta već godinu i pol dana. Već smo naručili njenu sanaciju, ali je more još uvijek toplo i mutno pa čekamo da se razbistri, kaže Krajcar.

Siguran je da se smrad ne širi zbog oštećene cijevi i istjecanja fekalnih voda u more, već pretpostavlja da je isključiv krivac stari mehanički pročistač na kopnu. "Uređaj je star 40 godina. Vjerojatno vjetar s kopna, iz smjera gdje se nalazi uređaj, nosi smrad na more", ističe.

Rasprave i na sjednicama općinskog vijeća

O problematičnom pročistaču i ispustu raspravljalo se i na sjednicama medulinskog općinskog vijeća. U arhivi zapisnika sa sjednica nalazimo raspravu iz ožujka 2014. kada je vijećnik Milovan Jovan upitao hoće li se sanirati ispusni vod i uređaj na Bumbištu, kazavši da je u ovakvom stanju "kao bomba". Krajcar mu je na to odgovorio da je Bumbište uključen u projekt Jadran i u fazi je ishođenja lokacijske dozvole.

- Još se ne zna hoće li biti dovoljno financijskih sredstava iz projekta za sanaciju, ali se planiraju sredstva iz EU-fondova", kazao je Krajcar.

U raspravu se uključio i načelnik Goran Buić koji je rekao da je proširenje Bumbišta prioritet, ali i da tamo situacija nije tako loša kao primjerice s ispustom u Premanturi. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter