Fekalije prijete vodoopskrbi Labinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamo se slijevaju onecišcene vode koje poniru izmedu stijena u koritu Krapanskog potoka, u moru ili izvorima Fontegaja i Kokoti iz kojih se pitkom vodom opskrbljuje vecina stanovništva Labinštine?

Mladen Bastijanic, djelatnik Vodovoda Labin, rukovoditelj crpne stanice Fontegaja, tvrdi da završavaju kod njih i o tome je nedavno poslao dopis medijima.

- Ne tvrdim da voda nije dobra za pice, mi je tretiramo klorom i UV zracenjem što uništava bakterije, ali trebali bismo to ciniti što je manje moguce. Takoder, voda koja istjece iz labinskog procistaca zadovoljavajuce je kvalitete, ali oneciste je fekalne vode koje se slijevaju iz naselja Kapelica, objasnio nam je.

Onecišcene vode koja teku kanalom kroz Krapan, o cemu svjedoce miris i izgled, na svom putu prema Raši poniru na tri mjesta: kod crkvice sv. Barbare, u blizini mostica kojim se stiže do bivše tvornice Prvomajska i dvjestotinjak metara niže. Ovih dana kanalom kroz Krapan tece voda, a u Raši je potpuno suh, što znaci da sva voda završava u podzemlju.

Nasuprot tome gradonacelnik Tulio Demetlika tvrdi da se voda koja se iz Krapanskog potoka izgubi u podzemlju slijeva u more, a kao potvrdu za to navodi istraživanja koja su radena za potrebe bivšeg rudnika. Otpadne vode iz Presike i Kapelice prestat ce ih onecišcavati kada se ta naselja spoje na procistac, za što je izraden idejni projekt.

Pravi odgovor na pitanje gdje završava voda iz potoka trebale bi dati Hrvatske vode, ali u labinskoj Vodno-gospodarskoj ispostavi Raša-Boljuncica nemaju na temelju cega dati tocnu informaciju. Kažu, trebalo bi u vodu baciti pigment i vidjeti gdje ce izaci. (Napisao i snimio Robi SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter