Fekalije izbijaju kroz starogradske zidine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dotrajao kanalizacijski sustav jedan je od problema s kojim se starogradska jezgra Buzeta suocava vec duži niz godina. Kanalizacija na pojedinim mjestima izbija iz gradskih zidina, a jedan od takvih "ispusta" je nedaleko od Malih vrata, uz samu gradsku šetnicu, posebno uocljiv nakon proljetne košnje trave.

Predsjednik Mjesnog odbora Stari grad Goran Jambrošic kaže da su na taj problem kod Malih vrata Gradu ukazali lani. Gradski komunalac Park u nekoliko ga je navrata privremeno sanirao, medutim temeljita rekonstrukcija vrlo je zahtjevan zahvat jer zadire u drevne zidne pod konzervatorskom zaštitom.

Jambrošic dodaje da je manji dio gradskog kanalizacijskog prstena saniran prije petnaestak godina nakon odronjavanja dijela zidina kod Velih vrata, glavnog ulaza u povijesnu jezgru, a preostali ceka financijski bolja vremena. Pretprošle godine u proracunu je za te namjene predvideno cetiri milijuna kuna, ali je zbog smanjenih prihoda investicija na kraju ispala iz plana.



Kanalizacijski sustav unutar starogradskih zidina nikada nije ni bio projektno i strucno izveden. Prvobitna kanalizacija izradena je od kamenih blokova, a potom se, kako se grad širio, stihijski nadogradivala, što nije problem samo buzetske, vec i ostalih starogradskih jezgri.

Direktorica komunalne firme Park Ervina Kisicek kaže da su upoznati s problemom odvodnje niz starogradske zidine. Rijec je o zahvatu koji se bez ozbiljne intervencije u zašticene zidine ne može privremeno sanirati, vec samo prikriti, no problem ce biti strucno i dugorocno riješen tijekom ove godine.

- U planu je izgradnja novog odvojka razdjelnog sustava fekalne i oborinske odvodnje, ukljucivo s rekonstrukcijom ostale komunalne infrastrukture, upravo na toj dionici, dakle Mala vrata – Sv. Juraj, za što su financijska sredstva osigurana proracunom Grada Buzeta za ovu godinu, u okviru programa izgradnje komunalne infrastrukture – izgradnje i rekonstrukcije kanalizacije starog grada, rekla je Kisicek.

Ovogodišnji radovi u starogradskoj jezgri oznaciti ce pocetak obnove kompletne infrastrukture gdje ce se osim vodovodne mreže, odvodnje, elektroenergetske i telekomunikacijske infrastrukture, obnoviti i poplocenje ulica.

Procjenjuje se da ce ova prva faza radova na dionici od Malih vrata prema crkvi sv. Jurja, koja je dio ukupnog projekta izgradnje i rekonstrukcije sustava javne odvodnje starogradske jezgre, biti teška oko 1,5 milijuna kuna, a cilj je, istice dogradonacelnik Siniša Žulic, da se u iduce dvije, tri godine nastavi s radovima i u konacnici riješi kompletan problem starog grada u što ce trebati uložiti više od petnaest milijuna kuna.

- Ukoliko procedura javne nabave prode u skladu s ocekivanjima, radovi prve faze trebali bi krenuti tijekom ljeta. Projekt kanalizacije izraden je prije dvije godine, projekt vodovoda krajem prošle godine kada je izraden i projekt tzv. energetskog kanala, a pri kraju je i projekt obnove poplocenja koji se uskladuje s uvjetima i zahtjevima konzervatora, istice Žulic.


Podijeli: Facebook Twiter