Federica Marzi dobitnica nagrade Lapis Histriae 2016

Pobjednica natječaja Federica Marzi, članice žirija Laura Marchig i Tea Tulić te inicijator Foruma Tomizza Milan Rakovac  (M. G)
Pobjednica natječaja Federica Marzi, članice žirija Laura Marchig i Tea Tulić te inicijator Foruma Tomizza Milan Rakovac (M. G)

Forum Tomizza 2016. koji je nakon Trsta i Kopra, jučer održan u Umagu, označila je ovogodišnja tema "Zid". Skup je otvoren dodjelom nagrade 11. Međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae 2016 na temu "Zid", a žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Federica Marzi, autorica iz Trsta, za priču "Crepe" (Pukotine). Pobjednici je pripalo osam tisuća kuna (donacija umaške tvrtke SIPRO d.o.o.) i artefakt kipara Ljube de Karine.

"S pričom 'Pukotine' Federica Marzi uvodi nas na suptilan i uvjerljiv način u tjeskobnu izbjegličku svakodnevicu i zapletene odnose jedne građanske obitelji iz Doboja, koja svoj novi dom traži u talijanskom gradiću Caorleu. Autorica Marzi u središte priče stavlja tinejdžerku Azru, koju odlikuje nepomućena mladenačka volja za životom i europska širina svijesti. Za razliku od svojih roditelja, ona se hrabro suočava s novim svijetom punim nepoznanica i predrasuda, iscrtavajući arabesku vlastite sudbine, tražeći njezinu vodeću nit. Kako odrasta, istovremeno sve jasnije vidi i razumije pukotine koje se produbljuju u emotivnom svijetu izbjeglica: svojih roditelja i sunarodnjaka. Zahvaljujući tome, u aktualnom trenutku, Azra s iskrenim suosjećanjem, sada već kao odrasla osoba i novinarka, prilazi novim izbjeglicama iz Sirije, u želji da im otvori javni prostor za njihovu životnu priču. Upravo se u tome nalazi posebna estetska i humana vrijednost teksta Federice Marzi: njezina priča približava čitateljima zapletenu povijesnu i psihološku dimenziju izbjegličke sudbine i potiče nas na suosjećanje i angažman." Piše u obrazloženju nagrade o kojoj je odlučio žiri književnog natječaja, kojeg su činili pisci Laura Marchig, Marko Sosič i Tea Tulić.

Inače na književni natječaj Lapis Histriae 2016 s temom Zid pristigle su 142 priče na hrvatskom, srpskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom i crnogorskom jeziku. Pošiljke su stizale iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Nizozemske, Kanade, SAD-a i Velike Britanije.   U užem izboru za nagradu bile su još sljedeće priče: "Put na mjesec" Davora Marjanovića (Vancouver, Kanada), "Esodi" Widad Tamimi (Trst / Ljubljana), "Pas de Deux" Koraljke Meštrović (Zagreb), "Premijera" Siniše Soćanina (Zemun), "Zvuk svile" Stanislave Nikolić Aras (Zadar). Za knjigu Lapis Histriae 2016, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još sljedeće priče: "Histerični sfinkter" Ilije Đurovića (Podgorica), "Antonietin vrt" Bojana Krivokapića (Novi Sad), "Zid je pao kada sam udario Dejvida Bouvija po nosu" Aleksandra Dragoljubova (Novi Sad), "Prognanici" Fuada Hrustića (Gradačac), "Oštrice zidova" Slaviše Radovanovića (Požarevac), "Tujki"  Manke Kremenšek Križman (Ljubljana) i "Il muro" Ester Barlessi (Pula).

 Kao i u Trstu i Kopru, tako su jučer i u Umagu pisci, novinari, sociolozi kulture, likovni i glazbeni umjetnici svojim izlaganjima i nastupima tematizirali aktualno podizanje novih, vidljivih i nevidljivih zidova na graničnim europskim i regionalnim područjima. Bila je to i prilika za tematizaciju izbjegličke krize koja potresa Europu, ali i za povijesne komparacije i refleksije o posljedicama migracija devedesetih godina i onih istarskih nakon II. svjetskog rata koje su obilježile djelo Fulvija Tomizze. Gosti  jučerašnjeg rada skupa bili su: antropologinja Svetlana Slapšak, koja je donedavno bila redovna profesorica antropologije antičkih svjetova i antropologije spolova, te dekanica na ISH – Fakultetu za postdiplomski humanistički studij u Ljubljani, Widad Tamimi, književnica rođena u Milanu koja trenutno živi u Ljubljani  i radi u izbjegličkim kampovima u sklopu programa "Restoring Family Link" slovenskog Crvenog križa i piše kratke priče "Delo", višestruko nagrađivana uvažena aknjiževnica Daša Drndić, mađarski prozni i dramski pisac, esejist i kritičar László Végel, te književnica i blogerica Asja Bakić. (Mijat GAVRAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter