Federer sedmi put osvojio Wimbledon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarac Roger Federer pobjednik je teniskog Grand Slam turnira Wimbledona nakon što je u finalnom susretu pobijedio Britanca Andyja Murraya 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Federeru je to sedmi trijumf u osam finalnih nastupa u Wimbledonu, a jedini poraz doživio je od Rafaela Nadala 2008. godine. Švicarac se današnjom pobjedom izjednacio s Amerikancem Peteom Samprasom koji je jedini dosada sedam puta osvajao Wimbledon, a ukupno je Federer slavio na Grand Slam turnirima cak 17 puta.

Švicarac ce se u ponedjeljak vratiti na prvo mjesto nove ATP ljestvice, no za Rogera je još važnije što ce tako prestici Samprasa po broju tjedana provedenih na prvom mjestu ATP ljestvice. Sampras je prvi tenisac svijeta bio 286 tjedana, dok Roger na prvom mjestu ima tjedan manje.

Murray je ulaskom u finale postao prvi Britanac nakon 74 godine i Bunnyja Austina koji je stigao do finala u All England Clubu, no nije uspio izboriti pobjedu. Posljednji domaci tenisac koji je slavio u Wimbledonu bio je Fred Perry 1936. godine.

Za Murrayja je to bilo ujedno i cetvrto finale na nekom od Grand Slam turnira i cetvrti poraz. Zapinjao je i na zadnjoj stepenici na Australian Openu (2010, 2011), te US Openu (2008). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter