Federacija BiH: Nijekanje genocida kažnjivo djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnicki dom parlamenta Federacije BiH izmijenio je u srijedu zakonske odredbe i omogucio da kazneno odgovaraju osobe koje nijecu da je na prostoru BiH tijekom posljednjeg rata pocinjen genocid, a slicnim izmjenama na razini države nedavno su se pred državnim parlamentom usprotivili srpski zastupnici.

U prihvacenom nacrtu dopuna kaznenog zakona FBiH uvedena je odredba prema kojoj je moguce osuditi na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine osobe koje javno nijecu genocid ili drugi ratni zlocin.

Predlagac ovoga zakona je zastupnik bošnjacke Stranke demokratske akcije Jasmin Duvnjak.

Slican zahtjev, da se u kazneni zakon BiH uvrste odredbe prema kojima bi se nijekanje genocida smatralo kaznenim djelom, nedavno nije prihvacen u Zastupnickom domu parlamentarne skupštine BiH, zbog protivljenja zastupnika iz Republike Srpske.

Prema presudi Medunarodnog suda pravde, na podrucju Srebrenice u ljeto 1995. godine pocinjen je genocid nad bošnjackim stanovništvom, no bosanskohercegovacka strana nije uspjela dokazati odgovornost vlasti Srbije za najteži ratni zlocin pocinjen na prostoru Europe nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 11. srpnja proglašen je europskim danom sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici.


Podijeli: Facebook Twiter