Federacija BiH nema novca za isplatu svih plaća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da je neizvjesno hoće li vlasti ovoga entiteta moći do kraja godine isplatiti plaće, a najavio je rezove u svim stavkama entitetskog proračuna jer je izostala isplata tranše MMF-a i sredstava s računa državne kompanije Elektroprijenosa.

"U ovom trenutku nema nikakvih isplata. Mi smo trenutačno u takvoj situaciji da skupljamo novac za plaće pa sada vi zaključite kako stvari stoje", rekao je Krajina za Dnevni Avaz od nedjelje.

Pojasnio je da su vlasti samo uspješno servisirale dug prema međunarodnim financijskim institucijama te da nije sigurno hoće li svim korisnicima proračuna biti isplaćene plaće za studeni do kraja godine. Pri tome je naveo kako će isplata sredstava za braniteljsko-invalidsku zaštitu biti upitna u siječnju.

Ministar Krajina pojasnio je da su problemi s isplatom plaća, mirovina i ostalim izdvajanjima povezani s neusvajanjem proračuna na državnoj razini, zbog čega je MMF odbio proslijediti tranšu kredita za Federaciju BiH u iznosu od 62,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 32 milijuna eura). Najavio je i da će biti smanjenja svih primanja u siječnju budući da se neće raspodijeliti sredstva s računa Elektroprijenosa u iznosu od 58 milijuna maraka.

"Odbor MMF-a zasjeda sredinom siječnja. Moguće je da se, ako do tada budu ispunjeni uvjeti na državnoj razini, razmotri odobravanje tranše za BiH. Ako se to ne dogodi, onda će biti onako kako naš narod kaže: nužda zakon mijenja", dodao je federalni ministar financija.

Vlasti u Federaciji BiH su od 12. prosinca donijele odluku o obustavi svih nabavki. Proračuni na svim razinama u BiH bilježe veliki deficit ususret izbornoj godini. Građani iz više socijalnih kategorija najavili su prosvjede u slučaju smanjenja njihovih primanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter