Fedel: U pulskoj bolnici nema nestašice lijekova

Rajko Ostojić i Lems Jerin: država je 2011. intervenirala plativši dug od 56 milijuna kuna (M. ANGELINI)
Rajko Ostojić i Lems Jerin: država je 2011. intervenirala plativši dug od 56 milijuna kuna (M. ANGELINI)

U više smo navrata pisali o problemu duga pulske bolnice prema veledrogerijama. Posljednji podatak iz Ministarstva zdravlja, koji datira iz srpnja, govori da pulska bolnica veledrogerijama duguje 13 milijuna kuna za neplaćene račune više od 180 dana, a ukupan dug premašuje 50 milijuna kuna.

Tada je Lems Jerin ravnatelj Opće bolnice u Puli za naš list izjavio da zasad imaju sve potrebne lijekove i da u potpunosti osiguravaju zdravstvenu zaštitu svima kojima je ona potrebna. Upozorio je, međutim, da bi se, ako lijekove budu trošili istim ritmom kao i dotad, a dobavljači provedu svoj naum, mogla dogoditi nestašica lijekova.

No, nestašice zasad nema, uvjerava nas zamjenik ravnatelja Ivica Fedel.

- U Općoj bolnici Pula pacijentima su zasad osigurani svi potrebni lijekovi, koji se ujedno i redovito nabavljaju, sve prema planu nabave. Eventualna odgoda započinjanja pojedine terapije može nastati samo u slučajevima kada je za odobrenje liječenja pojedinim lijekom potrebno ishodovati odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove ili odobrenje HZZO-a i nema nikakvih izvanrednih mjera ograničavanja provođenja terapija, ističe Fedel.

Dugovi pulske bolnice prema veledrogerijama za lijekove i potrošni medicinski materijal prema informacijama zamjenika ravnatelja iznose gotovo 61 milijun kuna. Mjesečni limit je pak 15,5 milijuna. "Općoj bolnici Pula za pokriće troškova poslovanja mjesečno nedostaju prosječno dva milijuna kuna", zaključuje Fedel.
 
Veledrogerije su već bile zaprijetile da će zbog prevelikih dugova od 1. travnja obustaviti ili smanjiti isporuku lijekova i medicinskog materijala zdravstvenim ustanovama, među kojima i Općoj bolnici Pula. Tom je prilikom ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo da "pulska, kao i sve bolnice, imaju zalihe lijekova za sedam do deset dana, a neke i duže", kojima mogu premostiti eventualnu obustavu isporuke lijekova do dogovora države s veledrogerijama. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter