FBI objavio videosnimku ubojice iz mornaričke baze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

FBI je u srijedu objavio snimku nadzornih kamera i fotografije napadača na mornaričku bazu Aarona Alexisa koji je, kako tvrdi američka sigurnosna agencija, mjesecima prije krvoprolića u kojemu je ubio 12 osoba vjerovao da ga kontroliraju elektromagnetski valovi.

Nema naznaka da je 34-godišnji Alexis želio ubiti neku specifičnu osobu u napadu 16. rujna u mornaričkom kompleksu u jugoistočnom dijelu Washingtona, rekla je pomoćnica direktora FBI-ja za područje Washingtona Valerie Parlave.

"Otkrili smo relevantne informacije u njegovim elektroničkim komunikacijama koje upućuju na Alexisovo sumanuto vjerovanje da ga je tijekom tri mjeseca netko kontrolirao elektromagnetskim valovima vrlo niskih frekvencija", rekla je Parlave na konferenciji za novinare.

Snimka nadzornih kamera koju je objavio FBI prikazuje Alexisa kako je ušao u zgradu Zapovjedništva mornaričkih sustava noseći ruksak, te kako odjeven u crnu odjeću prolazi hodnicima ciljajući u ljude.

Alexis, vojni veteran i ugovorni suradnik mornarice, upao je 16. rujna u mornarički kompleks u Washingtonu i počeo nasumično pucati pri čemu je ubio dvanaest osoba prije nego je i sam smrtno stradao u okršaju s policijom.

Alexis je ubijen u jednom od nekoliko vatrenih okršaja s policijom u kompleksu koji se nalazi samo nekoliko kilometara od Bijele kuće i Kapitola. Riječ je o jednom od pet takvih zapovjedništava u kojem civili, vojno osoblje i ugovorni suradnici grade, kupuju i održavaju bojne brodove i podmornice. U sjedištu je zaposleno oko 3.000 ljudi.

Napadač je bio naoružan vojnom automatskom puškom AR-15, još jednom poluautomatskom puškom, te pištoljem.

Alexis je imao legitiman pristup bazi i ušao je koristeći se valjanim propusnicama, objavio je FBI.

Baza u Washingtonu najstarije je vojno postrojenje američke mornarice. U tom bivšem brodogradilištu smješteno je Zapovjedništvo mornaričkih sustava, pomorski muzej i ostale službe. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter