FBI natjerao Hemingwaya u samoubojstvo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samoubojstvo Ernesta Hemingwaya moglo je biti velikim dijelom posljedica nervoze koju je veliki americki romanopisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. osjecao zbog nadzora americke savezne obavještajne agencije FBI zbog njegovih veza s Kubom, tvrdi njegov bliski prijatelj i suradnik Aaron Edward Hotchner.

Hotchner, americki izdavac, romanopisac, dramaticar i biograf, izjavio je kako danas vjeruje da je to što je FBI nadzirao poznatog Nobelovca "znacajno pridonijelo njegovu nemiru i samoubojstvu" prije 50 godina.

U clanku za list New York Times, Hotchner priznaje kako je bio "žalosno pogrešno procijenio" prijateljev strah od saveznih istražitelja, koji je još godinama nakon njegove smrtni odbacivan kao posljedica paranoidnih obmana.

No, FBI je objavom svojeg dosjea o Hemingwayu na 127 stranica 1983. potvrdio da je tog nadzora doista bilo.

Hotchner tvrdi kako se Hemingway neposredno prije samoubojstva 1961. u dobi od 61 godine žalio da ga savezni agenti prate i cine mu pakao od života. "To je najgori moguci pakao. Užasan pakao. Sve se prisluškuje. Ne mogu koristiti telefon, presrecu mi poštu", kazao je tako jednom prilikom Hemingway.

"U godinama nakon njegovog samoubojstva pokušao sam umanjiti važnost Ernestovog straha od FBI-ja, što je moja žalosna pogrešna procjena, s obzirom na cinjenicu postojanja FBI-jevog dosjea. Danas vjerujem da je istinski osjecao da ga nadziru, i da je to znacajno pridonijelo njegovom nemiru i samoubojstvu", kaže Hotchner.


Podijeli: Facebook Twiter