FBI: Jobs bio sklon iskrivljavati istinu radi svog cilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosje FBI-ja o Steveu Jobsu, koji je u cetvrtak i javno objavljen, pokazuje da je on bio covjek kojeg se moralo poštovati kao inovatora, ali su njegovo poštenje i moral bili upitni, javlja BBC.

Dosje o osnivacu Applea sastavljen je na zahtjev bivšeg americkog predsjednika Georga W. Busha koji je 1991. godine razmišljao da Jobsu ponudi "osjetljiv" posao u vladi.

Dokumenti takoder otkrivaju da su Jobsu 1985. prijetili bombom te da se obratio na budizam i da je priznao eksperimentiranje s drogom 70-ih godina.

FBI je dokumente otvorio za javnost u cetvrtak na osnovi zakona o slobodi informacija i postavio ih je na svoju internetsku stranicu.

- Nekoliko pojedinaca dovelo je u pitanje poštenje gospodina Jobsa navodeci da je spreman iskriviti istinu i stvarnost da bi postigao svoje ciljeve, stoji u sažetku dosjea FBI-ja o Jobsu.

Jobsa je bivši poslovni saradnik opisao kao poštenu i pouzdanu osobu, ali s upitnim moralnim vrijednostima, sklonog laganju i zanemarivanju obitelji.

Drugi ljudi koje je FBI ispitivao kazali su da je s Jobsom teško raditi, što ne cudi s obzirom na njegov hiroviti temperament.

- Jobs nije bio inženjer u pravom smislu te rijeci, vec inovativna snaga unutar tehnicke zajednice, rekao je jedan od ispitanika. Jobs je umro u listopadu 2011. godine nakon duge borbe s rakom gušterace.


Podijeli: Facebook Twiter