Fažanskim učenicima besplatan prijevoz

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iako Istarska županija ni ove godine neće financirati preostalih 25 posto pokazne autobusne karte za srednjoškolce, fažanski učenici, odnosno njihovi roditelj ne moraju strahovati. Kao i do sada, taj trošak preuzima Općina Fažana, objasnila je donačelnica Ada Damjanac.

Produženi boravak u školi

- Država financira 75 posto pokazne karte za prijevoz učenika srednjih škola, no Županija svoj dio ne pokriva već dvije godine. Zbog toga ga plaća Fažana. Što se prijevoza osnovnoškolaca tiče, njega financira Županija, ali će Općina u cijelosti pokriti troškove pretplatnih karata i onim učenicima koji, na primjer, u Puli pohađaju i glazbenu školu, a što nije obuhvaćeno Županijskim programom, rekla je Damjanac uoči Međunarodnog dječjeg tjedna.

Dobra je vijest za roditelje osnovnoškolaca i da su ove godine u Osnovnoj školi Fažana ustanovljena dva odjela produženog boravka, a iz općinskog se proračuna izdvajaju sredstva za plaće dviju učiteljica i pola radnog vremena kuharice. Roditelji, uz to, svakodnevno u Općinu podnose zahtjeve za sufinanciranje udžbenika, osnovnoškolskih, ali i srednjoškolskih, što je rijetkost u okruženju.

- Ove godine dignuli smo izdvajanje i za udžbenike. Donijeli smo odluku prema kojoj za knjige od prvog do četvrtog razreda osnovne škole izdvajamo 300 kuna po učeniku, od petog do osmog razreda po 400 kuna, a za srednjoškolske udžbenike 500 kuna po učeniku. Do tih smo iznosa došli analizirajući cijene knjiga po razredima i mislim da je to velika pomoć roditeljima, neovisno jesu li kupili nove ili rabljene udžbenike, rekla je Damjanac.

Općina, navela je, nastoji pomoći gdje god je moguće kada su odgoj i obrazovanje malih i mladih u pitanju. Ne treba čuditi što su izdvajanja ponajvećim dijelom usmjerena na predškolski odgoj, odnosno ustanovu Dječji vrtić Sunce, čiju je zgradu Općina kao njegov osnivač prošle godine dogradila i obnovila.

Ulaganja u vrtiće

- Proširenjem zgrade, preuređenjem okoliša koje je upravo u tijeku i energetskom obnovom fasade postigli smo visoku kvalitetu rada odgajatelja i pohađanja vrtića za male korisnike, a uspostavili smo i nadstandard u odnosu na Hrvatsku. Vrtić Sunce sada je primjer pedagoškog rada i boravka na visokom nivou. Ustanovljene su dvije nove grupe, sada ih je ukupno šest, a vrtić pohađa 102 djece. U predškoli za sada imamo samo četiri polaznika, dok je u ostalim grupama između 13 i 19 djece, rekla je Damjanac. Na području općine, točnije u Valbandonu, djeluje i privatni Dječji vrtić More, također niz godina unutar općinskog sustava sufinanciranja predškolskih programa.

Studentske, možda i srednjoškolske stipendije

Općina uskoro raspisuje natječaj za stipendije koje će ostati na razini dosadašnjih, od 500 do tisuću kuna po studentu. "Razmotrit ćemo hoćemo li moći za sljedeću godinu povećati iznose te proširiti odluku i na srednjoškolce koji bi stipendiju dobivali ovisno o uspjehu i socijalnom statusu. Većini studenata koji se jave na naš natječaj stipendija bude i odobrena, a najvažniji je kriterij da su upisali tekuću akademsku godinu. Godišnje isplaćujemo između 45 i 48 stipendija", rekla je donačelnica. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter