Fažanski tanac: Praznik istarskog folklora na rivi

Živopisni mimohod Fažanom (Z. STRAHINJA)
Živopisni mimohod Fažanom (Z. STRAHINJA)

Iako je sa sjeverozapada prijetila grmljavinska nevera, na fažanskoj se rivi u subotu navečer nastupilo čak 450 malih i mladih folkloraša iz svih krajeva Istre. "Fažanski tanac", susret folklornih grupa učenika osnovnih škola Istre, koji se ove godine s 23 skupine održao po 11 put, tako se još jednom dokazao kao pravi praznik tradicionalnog kulturnog izričaja na jugu Poluotoka.

Po običaju, program koji organiziraju Osnovna škola Fažana, Dječji vrtić Sunce i Turistička zajednica Fažane počeo je mimohodom svih sudionika od škole do Trga sv. Kuzme i Damjana, a prolaskom povorke mjestom, brojni su turisti iz prve ruke vidjeli djecu i omladinu u raskošnim nošnjama. Među tradicionalnom narodnom odjećom, kakva se najčešće nosila na jugu i u središtu Istre, isticale su se nešto drugačije nošnje s istočne obale i zaleđa, kakve su primjerice nosili članovi KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, ili pak egzotična crnogorska nošnja kakvom se diče Perojci.

Tradicionalno susret otvaraju domaćini pa su prvi nastupili mališani Dječjeg vrtića Sunce iz Fažane okupljeni u skupinu "Cvit" te "Tići" valbandonskog vrtića More. Uslijedili su nastupi mlađe i starije folklorne grupe OŠ Šijana, koji su u program uskočili, takoreći, iznenada, a od domaćina bili su tu i grupa Amfora OŠ Fažana. Na pozornici su se zaredali svirači i plesači folklorne skupine OŠ Dr. Mate Demarin iz Medulina, pulskog KUD-a Stoja, grupe Opsasa OŠ Vidikovac i KUD-a Uljanik, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, RKUD Rudar OŠ "Ivo Lola Ribar" iz Labina i njihovi raški imenjaci iz OŠ "Ivan Batelić". Iz Raklja su stigla dva KUD-a - "Mate Balota" i "Rakalj", iz njima susjedne Krnice Folklorna skupina OŠ Vladimira Nazora, dok je Pazin predstavljalo Folklorno društvo, a Savičentu tamošnje Kulturno-umjetničko društvo. Iz Svetog Lovreča stigla je skupina Plesarini OŠ Joakima Rakovca, a iz Žminja KUD Mladice. Od KUD-ova nastupili su i "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela, Barban te Dajla - Novigrad, a fažanske prve susjede predstavljali su mladi članovi DPC-a Peroj 1657.

Tijekom nastupa na obližnjem molu održane su radionice o rukotvorinama, bilo da se radi o izradi pletiva ili obradi drvenih predmeta, a prezentaciju dječje kulture Istre vodili su članovi Etnološke grupe fažanske škole i mještani. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter