Fažanski sutoni: Nastup dua Jakas-Brajković

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrti koncert ciklusa klasične glazbe Fažanski sutoni u organizaciji Istarske glazbene scene mladih i Turističke zajednice Fažane u ponedjeljak su održale violinistica Petromila Marica Jakas i pijanistica Massimilijana Brajković. Gotovo jednosatnim muziciranjem ove su mlade akademske glazbenice programom ispunile ambijent fažanske crkve sv. Kuzme i Damjana, koju su popunili ljubitelji klasične glazbe. 

Koncert je otvorila violinistica Petromila Marica Jakas Bachovom Partitom za violinu solo u d-molu sa dva stavka - "Sarabanda" i "Gigue" pokazavši odmjerenu muzikalnost i preciznost, a nastavila je zahtjevnim Paganinijevim "Capricciom br. 24".

Glazbenice su potom zajedno izvele Tartinijevu Sonatu "Didone abbandonate" za violinu i klavir sa stavcima Andante, Allegro i Largo – Allegro non troppo. Uslijedila je Papandopulova kompozicija "Monolog za violinu solo", a koncert su privele kraju kompozicijom "Souvenir d' un lieu cher" za violinu i klavir op. 42 P. I. Čajkovskog s tri raznolika stavka – Meditation, Scherzo i Melodie. Publika je glazbenice velikim pljeskom pozvala na bis za koji su odabrale dio stavka Scherzo.

Petromila Marica Jakas rođena je u Šibeniku gdje započinje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, a nastavlja u Splitu gdje upisuje Muzičku akademiju u razredu prof. Oresta Shourgota. Violinu je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Gorana Končara. 2010. godine. Nastavlja paralelne diplomske studije: postdiplomski studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te postdiplomski studij komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Grazu.

Godine 2011. Petromila je imala solistički nastup u Velikoj Britaniji (Presteigne) uz pratnju orkestra organizacije Bisyoc. Od 2004. godine stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a.

Massimiliana Brajković osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli, a klavir je diplomirala na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u razredu Đure Tikvice. Nakon stečene diplome upisuje poslijediplomski studij iz područja glazbene pedagogije na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Na 41. natjecanju Istiria Nobilissima 2008. godine dobiva posebnu nagradu žirija. Bavi se pedagoškim radom u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

Duo Jakas-Brajković suradnju započinje u studentskim danima te do danas bilježe mnogobrojne koncerte raznolikog opisa literature za violinu i klavir. U dijalogu violine i klavira uspješno su se predstavile na 45. tribini mladih umjetnika "Darko Lukić" u ciklusu "Mladi u Lisinskom", na tribini mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Splitu, u Ciklusu koncerata klasične glazbe Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, na festivalima komorne glazbe Pulski glazbenici Puli i na Fažanskim sutonima. (Napisala i snimila A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter