"Fažanski libar" izbrisan iz programa Općine Fažana

Mirko Urošević na lanjskom kolokviju u povodu Dana općine Fažana (Z. S.)
Mirko Urošević na lanjskom kolokviju u povodu Dana općine Fažana (Z. S.)

Zbornik "Fažanski libar 8" s radovima prošlogodišnjeg kolokvija u povodu Dana općine neće biti izdan ove godine, barem ne sredstvima iz općinskog proračuna. Izmjenom Društvenog i gospodarskog programa, koje je Općinsko vijeće Fažane izglasalo na posljednjoj sjednici, iznos od 75 tisuća kuna skinut je "Fažanskom libru" i prebačen za manifestacije Fažanskog kulturnog ljeta. Bude li ipak "Libar" tiskan do kraja godine, bit će to, prema riječima Mirka Uroševića, urednika, novinara i osnivača tvrtke Amforapress, suizdavača zbornika, učinjeno neovisno o Općini, uz pomoć sponzora.

Što se to zbiva sa zbornikom i kolokvijem "Fažana kroz stoljeća" pitao je na istoj sjednici Vijeća Raul Marsetič, vijećnik IDS-a, povjesničar i sudionik tih stručnih skupova.

- Tražili smo mogućnost da se ide na jeftiniji tisak negoli je bio do sada, no Mirko Urošević, od koga smo zahtijevali da nam ustupi radove, nije ih želio dati tvrdeći da su njegovo vlasništvo, rekla je načelnica Ada Damjanac, a donačelnik Radomir Korać dodao da Urošević smatra da je i kolokvij njegov autorski rad. Marsetiča je zanimalo je li iznos od 75 tisuća kuna bio namijenjen samo tisku, a Korać mu je odgovorio potvrdno, na što su se složili da je to zaista velik iznos.

Urošević nam je pak naknadno rekao da ga već duže nitko iz Fažane nije kontaktirao, da su autorima tekstova za prošlogodišnji kolokvij namireni honorari te da u spomenutu cijenu izdanja ulaze i troškovi recenzije, grafičkog dizajna i ostalo.

"Od početka travnja nitko iz Općine nije s nama razgovarao o (ne)mogućnosti izdavanja "Fažanskog libra 8" s radovima predstavljenim lani na Fažanskom kolokviju 8. Na osnovi činjenice da su u proračunu Općine za ovu godinu bila predviđena sredstva za osmi "Libar", početkom godine priredili smo sve dostavljene tekstove za tisak i preostalo je jedino definirati naslovnicu. Zbog toga smo višekratno tražili razgovor s vodećim ljudima Općine, a početkom travnja primili su nas načelnica i predsjednik Općinskog vijeća (Timotej Pejin, op. n.) i u kratkom razgovoru obavijestili da sredstva namijenjena Libru namjeravaju prenamijeniti za druge potrebe.

Otada s nama o tome nitko nije razgovarao, niti je ijednom do sada bilo riječi o cijeni ovog zaštićenog autorskog projekta. Kako postoji obaveza prema uglednim autorima, žiteljima općine Fažana i široj javnosti, ukoliko Općina ne kani financirati i ovu ediciju, za objavu "Fažanskog libra 8" nastojat ćemo pronaći sponzore", piše u priopćenju koje nam je nakon razgovora uputio Urošević potpisujući se kao urednik i inicijator zaštićenog projekta. Njegova je izdavačka tvrtka Amforapress do prije koju godinu izrađivala materijale i tiskala čak i općinski glasnik Amfora. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter