Fažanski kolokvij ipak održan u lokalnom Circolu

Kristina Džin, Mirko Urošević i Slaven Bertoša
Kristina Džin, Mirko Urošević i Slaven Bertoša

Iako se sedmi Fažanski kolokvij i predstavljanje 6. zbornika Fažanski libar trebao danas održati u novouređenom Multimedijalnom centru, to je ipak učinjeno u sjedištu mjesne Zajednice Talijana. Kako nam je načelnica Ada Damjanac rekla, u petak je zaista dobivena uporabna dozvola za novi prostor, ali je to bio prekratak rok za organizaciju današnjeg kolokvija u njemu.

MMC, najsvježije realizirana investicija i kapitalni projekt Općine, bila je dakle nezaobilazna tema Fažanskog kolokvija. Damjanac je, izlažući o planu razvoja Fažane, najavila za danas inauguraciju tog više do desetljeća zapuštenog prostora, u kojem će se održati i Svečana sjednica Vijeća za Dan općine sutra u 18 sati.

Zbornik Općine i Amforapressa predstavili su urednik Mirko Urošević te od početka prisutna suradnica, arheologinja Kristina Džin. Atraktivna knjiga, kao uostalom i prethodnih pet, tiskana je u tisuću primjeraka.

- Uz stručnjake, sve se više uključuju i mještani spremni baviti se svojom prošlošću i krajem te sačuvati tu lokalnu memoriju, rekao je Urošević.

Na današnjem skupu, čiji će se radovi moći čitati u idućem izdanju Fažanskog libra, posebno je toplo dočekan biskup u miru Ivan Milovan te posljednja talijanska učiteljica Olga Milotti koja je govorila o svojim sjećanjima na mjesto. Povjesničar Slaven Bertoša bavio se Fažancima i njihovom sudbinama u pulskim maticama u 17., 18. i 19. stoljeću, a župnik Jakovljević govorio je o vizitaciji Fažane biskupa Jurja Dobrile, "pastira Talijana i Slavena", sredinom 19. stoljeća.

Alida Perkov referirala je o lokalnom gospodarstvu početkom prošlog stoljeća, Džin o Kupelwieserovoj kupnji Briona 1893. i brizi za arheološku baštinu, a Nataša Urošević o prvim turističkim publikacijama ovog područja. Štoković je predstavio zanimljivosti iz matičnih knjiga u doba talijanske uprave, Igor Duda godišnje odmore u Vili CK-a u doba komunizma, a Filip Zoričić hrvatsko školstvo od 1945.

Liliana Vranjican je govorila je o tvornici za preradu brnistre i užariji koja je u Fažani djelovala 1950-ih, Glišo Rašković o korištenju podzemnih voda a Saša Matjašić o maslini kao umjetničkom djelu. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter