Fažanski kolač kao autohtoni gastro suvenir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da i slastice mogu postati autohtoni suveniri, uvjerili su se brojni Fažanci i njihovi gosti koji su sinoć pohodili manifestaciju Priče s fažanske rive na kojoj je promoviran Fažanski kolač, a uz njega i izvrsno craft pivo Marel fažanskog ugostitelja Marina Klarića. U suradnji s općinskom Turističkom zajednicom, Fažanski kolač osmislila je slastičarka Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica Nadzornog odbora Svjetske kulinarske organizacije. Ona kaže da će ovaj suvenir-kolač, spravljen od autohtonih namirnica, biti pakiran u posebnu ambalažu i nakon 15. lipnja plasiran u prodavaonicama Brionke, koja će ga i ekskluzivno proizvoditi, a uskoro će se moći kušati i u ugostiteljskim objektima.

Majka istarskih slastica

- Odabrali smo Brionku jer je ona naš gigant, "majka istarskih slastica", i sretna sam što smo naišli na razumijevanje. Ondje smo odradili radionice, a želja nam je da se naš kolač, koji smo osmišljavali dvije godine, nađe i na jelovnicima turista u hotelskim kućama, kazala je Lukin. Riječ je o moderniziranoj verziji tradicionalnog fažanskog voćnog kolača koji se spravlja od breskve i badema, u novo "izdanje" dodani su suho grožđe i smokve, a sve je povezano domaćom marmeladom od breskve.

- Imat ćemo svoj brend, svoj kolač. S ponosom možemo reći da je to top-proizvod sastavljen od naših namirnica, rekla je Lukin. Osim ovog kolača, devet fažanskih ugostitelja pripremilo je vlastite voćne slastice: torte, kroštate, mignone, a ono što je predstavljeno, planulo je dok si rekao – kolač!

Pivo Marel, koje se proizvodi u svijetloj, tamnoj i crvenoj varijanti, osmislio je Marino Klarić koji vodi restoran Batana. Uz besplatnu degustaciju, mogli su se prigristi sir, kobasice i masline, a sudeći prema nepresušnom redu koji se stvarao ispred pulta, posjetiteljima je novo craft pivo očito leglo.

Ovogodišnje Priče s fažanske rive bile su posvećene dvama razdobljima na ovom području: starom Rimu i sadašnjosti. Direktorica fažanskog TZ-a Melita Peroković naglašava da se "priče" temelje na povijesti i kulturi ovoga kraja.

- Ove godine spajaju se dva razdoblja. Ostaci starog Rima ostali su skriveni duboko ispod pločnika, pa ćemo na temelju tih tragova rekonstruirati fažansku priču. Sadašnjost se temelji na turizmu, značajnoj gospodarskoj djelatnosti, stoga smo ove godine predstavili suvenire ovdašnjih proizvođača, ugostitelje predvođene Dragicom Lukin i privatne iznajmljivače, rekla je Peroković.

Rimske igre i mozaici

Posjetitelji su mogli odgledati borbe gladijatora, starorimske kamenoklesarske zanate, besplatno degustirati i kupiti suvenire od maslinovog drva, kamena i keramike, kao i maslinovo ulje. Poseban kutak bio je namijenjen djeci koja su se okušala u slaganju rimskog mozaika i rimskim igrama. "Priče" su začinili žongleri iz udruge USB Poreč, dok je rimsku glazbu na flauti dočarala Anamarija Škara. Udruga Art moment vizualizirala je život u valbandonskoj antičkoj vili, a večer je zaokružena nastupom benda Double Dose. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter