Fažanski gušti i delicije u znaku orada i gljiva


Jela od orada i gljiva te topao i sunčan dan bili su razlog za današnji dolazak u Fažanu ako se niste htjeli zamarati pripremom ručka. Na rivi su se nudila jela od orada i gljiva po cijeni od 30 ili 35 kuna koja su pripremali kuhari gostionice Fažana, Rock Caffea i Lune. U svojim objektima ista jela su nudili i konobe Feral, Stara konoba i Amfora, bistro K&F, restorani Plavi, Marina, Korta i Bi Villi. Moglo se birati između njoka sa šugom od gljiva i pršuta te gljiva, povrća i piletine na žaru.

Orada se pripremala na žaru s blitvom i krumpirom, a za ljubitelje gljiva ugostitelji su pripremali i fuže s gljivama.

Nakon jela moglo se nešto i naučiti, i to o gljivama. Štand gljivarske udruge Sunčanica iz Banjola poput magneta je privlačio posjetitelje koji su se naguravali da bi promotrili čak 62 vrste jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva. Pljuštala su pitanja poput onih gdje koja vrsta raste, kako se prepoznaju, koje su opasne…

- Najvažnije je da prije branja gljiva ljudi usvoje četiri osnova načina po kojem se one raspoznaju. To su oblik, boja, miris i okus. Ove dvije gljive su vrsta rusula i izgledaju identično, ali jedna je izrazito ljutkasta, pa vam može pokvariti šugo ili namaz ako ju ne probate prije pripreme, pojašnjavao je Tanković.

Dodao je da ljudima izložba gljiva daje priliku da vide razne vrste gljiva i čuju informacije koje nisu znali te shvate da ono što beru ne mora biti 100 posto sigurno. Tek kad vide razlike u naoko sličnim gljivama shvate da su mogli itekako pogriješiti.

Na štandu su se, između ostalih, mogle proučiti pečurke, lisičice, smrčci, vrganji, martinčice, golubače, blagve, sunčanice, zelene pupavke…

Osim izložbe gljiva ispred crkve sv. Kuzme i Damjana upriličena je izložba kruha, kolača i ostalih pekarskih proizvoda u povodu Dana kruha. Na štandovima na trgu nudili su se i pršut, maslinovo ulje, vino, sir… (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter