Fažanska večer posvećena velikom piscu Danilu Kišu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nacionalizam je, pre svega, paranoja". Riječi su to iz pera jednog od najznačajnijih jugoslavenskih književnika, Danila Kiša, koje su odjeknule u srijedu navečer na tradicionalnom skupu pripadnika srpske nacionalne manjine u Multimedijalnom centru u Fažani. 

U sklopu programa pripremljenog uoči današnje proslave Božića po julijanskom kalendaru, pulski su umjetnici Šandor Slacki i Slobodan Libero Kokotović, šećući među publikom, naizmjence čitali tekstove o nacionalizmu dvaju velikana - Kiša i Georgea Orwella. Tekstovi, mada pisani u razmaku od 30-ak godina, pokazalo se u MMC-u, fantastično se međusobno nadopunjuju i ukazuju na samu srž tog globalnog fenomena, odnosno stanja koje traje i traje..

- Nacionalizam je glad za moći pomiješana sa samozavaravanjem, poručuje Orwell u svom djelu. Performans je pantomimom popratio Đurica Ciganović, obojan u bijelo i zakrvljenih očiju, sugerirajući strah i užas koje za sobom vodi - nacionalizam.

Oko Danila Kiša vrtio se gotovo cijeli program ovog božićnog skupa u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine i Kluba Srba Općine Fažana. Naime, u MMC-u je organizirana i retrospektivna izložba djela nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Srpskog kulturnog centra na temu istaknutog romanopisca, esejiste, pjesnika, prevoditelja... Uz Kiševe portrete koje je napravila Svetlana Ceca Krstić, izložene su bile i slike koje potpisuju Adela i Libero Kokotović te Đurica Ciganovića, ali i Kokotovićeve skulpture. U sklopu programa na harmonici je tradicionalne srpske melodije odsvirala Slava Obranović.

 - Drago mi je da se ovaj skup ponavlja iz godine u godinu i tako postaje tradicionalan, kako u Fažani, tako i u Puli, Poreču, Labinu... Nemojmo se stidjeti da smo Srbi, da smo pošten, disciplinovan narod, poručio je s govornice predsjednik koordinacije Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Radomir Janković, koji je napomenuo da je u Istru došao prije 63 godine i da je jedan od rijetkih živućih sudionika pripajanja zone B bivšoj Jugoslaviji. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Milan Rašula napomenuo je da je ovo peti skup Srba, ne samo iz Fažane, već i iz Labina, Raše, Rovinja, Vodnjana i drugih gradova. Okupljenima iz svih krajeva Istre obratili su se i predsjednik Vijeća srpske manjine u Fažani Rajko Mrkojević te načelnica Općine Ada Damjanac, ali i perojski i pulski paroh Goran Petković.

- Radostan sam što sam ponovno s vama u ovom divnom prostoru. Praznik rođenja Hrista neka nam bude obilježen na radostan način, kao što je bilo i svima onima koji su Hrista iščekivali. Nek' je blagoslovljena nova godina. Mir Božji, Hristos se rodi!, poručio je Petković između ostalog. (Z. STRAHINJA)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter