Fažanska šparugijada uspješnija od kiše

Najduža šparugu od 248 centimetara ubrao je Anton Cetina
Najduža šparugu od 248 centimetara ubrao je Anton Cetina

Jučerašnja kiša ugrozila je mnoge događaje na otvorenom diljem Istre, no fažanski berači ni po pljusku se nisu dali - za drugu Fažansku šparogijadu navukli su gumene čizme i kabanice, umjesto rankuna ponijeli kišobrane, i upustili se u natjecateljsko branje. Zbog nevremena su mnogi u posljednji čas odustali od prijave na Šparužina kup, poput jedne grupe iz Pazina, no osam najupornijih parova odazvalo se i u sat vremena u Pineti nabralo impresivnu količinu proljetnih izdanaka. Na kraju natjecanja pobjednički pokal podigle su mala Lana Komparić i njena nona Ružica Trkulja s 255 ubranih komada. Brojale su se, naravno, samo one šparuge "s glavom".

- U dogovoru s Turističkom zajednicom Fažana odlučili smo da se manifestacija mora održati. Pa što nam može malo kiše? Sezona šparuga na jugu Istre ide svome kraju, bolje vrijeme nećemo dočekati, a slijedeći vikend idu druge manifestacije TZ-a, rekao nam je predsjednik Boćarskog kluba Fažana Josip Slavčić. Zbog proloma oblaka nije pak bilo moguće odigrati boćarski turnir, ali je nakon proglašenja pobjednika u pauzi između dva pljuska ipak uspješno spremljena zajednička marenda - naravno, velika fritaja sa šparugama. Jedan od članova žirija Milan Novak posegnuo je za pomičnom mjerkom da bi izmjerio najdeblju šparugu - promjer joj je bio 6 milimetara, a ubrao ju je, i opet, par Komparić-Trkulja.

Maloj Lani, rođenoj 2008. godine, pripao je i pehar rezerviran za najmlađu beračicu, dok je najstariji sudionik bio Pero Pavlović rođen 1933. godine. Neprikosnoveni lokalni majstor-šparugar i lanjski pobjednik Anton Cetina ubrao je najduži izdanak - dug 248 centimetara. Ekipi dva Toneta - Cetini i Antoniju Devescoviju sa 186 šparuga pripalo je i drugo mjesto u kategoriji broja ubranih, a treće su mjesto osvojile Marija Belušić i Vukica Ilić sa 140 šparoga. Izdanci su brani na području koje je prethodno odredila komisija.

S obzirom na lokaciju blizu mora i šetnica te obiteljskih kuća, mnogi su se začudili dobrom rezultatu berača. Njemu je, složili su se mnogi, kumovala i ovotjedna kiša, no fažanski šparugari pri kraju sezone u njihovim krajevima već promišljaju da svoje aktivnosti narednih dana prebace nešto sjevernije, na vlažnija i hladnija "kontinentalna" područja. (NAPISAO I SNIMIO Zvjezdan STRAHINJA) 


Podijeli: Facebook Twiter