Fažanska Fešta od kužine: Maneštre privukle i turiste

Besplatne porcije bile su mamac za posjetitelje (P. SOFTIĆ)
Besplatne porcije bile su mamac za posjetitelje (P. SOFTIĆ)

Turistička zajednica općine Fažana, u suradnji s lokalnim ugostiteljima, organizirala je u nedjelju po jedanaesti put Feštu od kužine kojom se promoviraju tradicionalna istarska jela, uz prikaz starih zanata i običaja vezanih uz istarsko ognjište. Kraljica večeri bila je istarska maneštra u svim svojim varijantama, a kada se ovo ukusno i okrepljujuće jelo još dijeli i besplatno, lako je zaključiti kakva je gužva vladala u nedjelju na fažanskoj rivi.

Restoran Feral posjetiteljima je ponudio maneštru s koromačom, restoran Vala istrijansku maneštru, Alla Beccaccia maneštru s kukuruzom, restoran Marina maneštru istrijanku, K&F jotu, restoran Plavi paštu-fažol, Batana maneštru s farom, a Korta noninu maneštru. Turisti su prvo nesigurno dolazili do gata na kojem su se nudile maneštre, ali nakon što su ih ljubazni domaćini uputili o čemu se radi, rado su se odazvali ovoj domaćoj gozbi na otvorenom. Posjetiteljima nije smetalo ni to što ponovo nije bilo dovoljno mjesta za stolovima da bi svi sjeli pa su se snalazili kako su znali - neki su jeli stojeći, a neki su sjedali duž ruba mola. U sat i pol vremena planule su litre i litre ukusnih maneštri o kojima su posjetitelji mogli nešto i naučiti s info-panoa koji su bili postavljeni na gatu, a mnogi su i fotografirali recepte.

Na drugoj strani rive, ispred ureda TZ-a, bila je izložena tradicionalna istarska kuhinja s ognjištem, upravo onakva kakvu su do prije 50-ak godina imala sva istarska domaćinstva i uz koje su odgojene generacije naših djedova i baka. Što se točno pripremalo u tim kuhinjama, predstavile su fažanske umirovljenice još jednom strpljivo ručno izrađujući fuže, pljukance i raviole. Kada bi se svi radovi, pa i večera, zgotovili, bilo je vrijeme za odmor, a on se najčešće provodio u društvu igrajući briškulu ili trešete, što je zaigralo 12 ekipa nedaleko od "kužine". Nakon duge borbe, najspretnijim se pokazao tim Brala i Filipić koji su za svoju pobjedu dobili sir, pršut i vino. Fažanske umirovljenice prikazale su i tradicionalno pranje rublja i peglanje po starinski, a majstor lončar privukao je veliku pažnju gostiju izrađujući bukalete i lonce od gline na lončarskom stolu.

Nakon ove zanimljive šetnje kroz prošlost tradicionalne istarske kuhinje i običaja, stiglo je vrijeme i za desert, odnosno održavanje 2. natjecanja u pečenju palačinki. Šest ekipa potrudilo se zadovoljiti tri kriterija koja je tročlani žiri ocjenjivao prilikom izrade palačinki, a gledalo se tko će uspjeti u pet minuta ispeći više palačinki, tko atraktivnije okreće palačinke, te kvaliteta tijesta i punjenja, kao i dekoracija prilikom posluživanja. Žiri je na kraju presudio da su najbolje bile palačinke Tibora Jakulića i Olega Morovića, Ana Moscarda i Nada Koroman osvojile su drugo mjesto, a treće Milica i Mia Šabanović. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter