Fažani bi se mogao dogoditi potpuni sportski i turistički uspjeh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skate park Mediteran predstavlja izuzetan potencijal za podizanje konkurentnosti Fažane u turističkom smislu, produženje sezone i veliku međunarodnu promociju, posebno među ljudima koji se bave skateboardingom i ciljano putuju po svijetu u potrazi za ponajboljim parkovima i "egzotičnim" skate-scenama. To, ali i puno više o ovom idejnom projektu čuli su mnogi zainteresirani koji su se u petak okupili u fažanskom Circolu na prezentaciji koju su vodili Nikola Racan i Oleg Morović iz skate kluba "August Šenoa".

- Ovo je idejni projekt koji razvijamo dvije godine sa švedskom skateboard organizacijom Bryggeriet. To nije dječja igra i nije park za nas nekoliko da bi mogli voziti. Riječ je o ozbiljnom projektu koji bi osigurao Fažani veliku promociju. Ulaganje u Skate park Mediteran značilo bi ulaganje u cjelogodišnji turizam. Ali sve to bez općine nije moguće napraviti i svjesni smo da bi to bio njen kapitalni projekt, rekao je Racan i napomenuo da skejteri moraju sudjelovati u izgradnji parka. Na prezentaciji su bili mnogi koji sa skejtanjem nemaju nikakve veze, ali su iskrenim aplauzom na kraju podržali ovaj projekt.

A on se, za sada samo u ideji, konceptualno oslanja na more - bio bi to betonski park s nizom izvijenih neprekinutih linija poput valova na površini od 1.000 do 1.500 kvadrata. Nije određena ni lokacija gdje bi se park mogao graditi, nema ni garancije da bi on mogao biti realiziran, no poznato je da bi koštao od 200 do 300 tisuća eura. Toliko je, naime, koštala izgradnja jednog od posljednjih izgrađenih parkova u švedskom gradu Malmö, uzor fažanskom projektu, na kojem se održalo finale Svjetskog prvenstva. I tu je stazu, kao jednu od mnogih u tom gradu, izgradila organizacija Bryggeriet koja je u suradnji s tamošnjim gradskim vlastima, rekao je Racan, od Malmöa stvorila europsku skejtersku meku i grad po mjeri mladih.

Imati takav moderan park u maloj Fažani, koja se već mnogim manifestacijama "Augusta Šenoe" upisala na svjetsku kartu te scene, značilo bi i vrlo vjerojatno dovesti ovdje kvalifikacijske vožnje za Olimpijadu, s obzirom da je skateboarding odnedavno olimpijski sport. A takvim se najboljim stazama, koje grade Šveđani, malo tko može pohvaliti. Projekt je razradio John Magnusson, voditelj izgradnje skate parkova u Malmöu i autoritet među skejterima, koji je Fažanu posjetio prije dvije godine.

- To je kao da menadžer Barcelone ili Reala želi ulagati u nogomet u Fažani. Skateboarding je najbrže rastući sport današnjice. A budite sigurni, ne dogodi li se u Fažani za dvije godine, Skate park Mediteran otvorit će se u Dalmaciji, Crnoj Gori ili Grčkoj, rekao je Racan.

Skateboarding se u Malmöu i Fažani razvijao na sličan način, improviziralo se i ručno izrađivale rampe, s puno entuzijazma i volonterskog rada. No, u Švedskoj su ubrzo shvatili potencijal pa je Bryggeriet uz potporu grada ostvario potpuni sportski i turistički uspjeh te postao sinonim kvalitete za skate parkove i svjetska natjecanja. Zanimljiv je podatak da Bryggeriet danas zapošljava 40 ljudi i upravlja prvom skate gimnazijom u svijetu. Poznato je da taj sport danas nadilazi nekadašnju zabavu za mlade, poslovično vezanu uz buntovništvo, pa su i davno veliki svjetski brendovi u njemu prepoznali komercijalni potencijal.

- Skate turizam je fenomen. U skateboardu nema dobnih granica. Obitelji odlaze ciljano na mjesta gdje se može dobro voziti. A naše su prednosti klima, tu bi se moglo skejtati cijele godine, što bi se odrazilo na turizam. Da ne govorimo o velikim manifestacijama koje se odvijaju na takvim stazama, zaključio je Racan.

Jedini skateboard klub u Istri

"August Šenoa" jedini je aktivni skateboard klub u Istarskoj županiji, no i davno prije nego je osnovan 2008. godine, u ovom malom mjestu veće se razvijala scena, izrađivale rampe u bivšim tvornicama i na parkiralištima, da bi došli i do prvog legalnog parka na igralištu koje odnedavno više nema. Od 2012. klub je dio Sportskog saveza Fažane. Zbog manifestacija kao što su Fažana skate kontest i Vladimir skate film festival, do Fažane mnogi potežu iz Dublina, Londona, Pariza, Moskve, Barcelone, Strasbourga… (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter