Fažanci proslavili prvo milijunto noćenje


Polovicom rujna Općina Fažana dosegnula je prvo milijunto noćenje u svojoj povijesti. Ovaj izniman rezultat bio je povod za Feštu od milijuna koja je u organizaciji općinske Turističke zajednice organizirana ove nedjelje u fažanskom Multimedijalnom centru, gdje je zbog lošeg vremena premještena s Trga sv. Kuzme i Damjana.

Uz nastup Trija Emanon i plesnih skupina Društva "Naša djeca", za mještane i posjetitelje organizirane su društvene igre namijenjene svim generacijama, pa su najmlađi zaigrali "Čovječe ne ljuti se", a bilo je prilike i za monopoli te briškulu. Društvo za robotiku Istra organiziralo je robotičku radionicu, u kojoj se moglo odgledati što sve može robot odraditi, ali i biti, primjerice kućni ljubimac. Tom je prilikom predstavljena Robotrka na prstenac koja se u Barbanu odvija uoči središnje trke. Postavljena je i izložba fotografija "Petnaest godina - 15 koraka do milijuna" koja, prema objašnjenju direktorice fažanske Turističke zajednice Melite Peroković, daje presjek svega onog što se u fažanskoj arhitekturi i infrastrukturi učinilo od 2002. do danas. Na jednom je mjestu prikazano kako je infrastruktura izgledala prije 15 godina, a kako izgleda danas, iz čega je vidljivo koliko je u nju uloženo i na koji je način poboljšana turistička ponuda općine i same Fažane. Milijunto noćenje proslavljeno je uz domjenak na bazi sardele, zaštitnog znaka Fažane na kojem ovo mjesto gradi svoju turističku priču.  

Podsjetimo, 15. rujna u fažanskoj je općini ostvareno 1.006.076 noćenja, 8,2 posto više nego lani, dok je gostiju bilo 131.212, što je plus od punih deset posto. Najviše noćenja, 31 posto, ostvarili su Nijemci, slijede Slovenci s 12,5 posto koji su bitni u pred i posezoni, potom Nizozemci i Danci, koji najčešće borave u kampovima. Iako su s 9,3 posto noćenja na četvrtom mjestu, Talijani su u postupnom padu, a nekad su stizali s glavnog emitivnog tržišta. Razdoblje glavne sezone se širi, pa danas od 15. lipnja do 15. rujna, u tri sezonska mjeseca, stiže 75 posto gostiju, kaže Peroković.

U općini s 3.800 stanovnika gotovo da i nema obitelji koja se ne bavi turizmom, pa se ovakav izniman rezultat, osim kampu Bi Village, ima pripisati i samim mještanima, napomenula je direktorica TZ-a, dodajući da je čak 1.080 mještana uključeno u ovu djelatnosti.

U TZ-u i Općini se trude ojačati pred i posezonu poboljšanjem ponude i organiziranjem različitih manifestacija budući da je u punoj sezoni gotovo i stopostotna popunjenost kapaciteta. Fažana se profilirala kao destinacija obiteljskog turizma, ali se nastoje ponuditi i sadržaje da bi se privukle i obitelji bez djece. TZ završava program rada i financijski plan za 2018. godinu, kad milijuntno noćenje neće biti upitno, rekla je Peroković.

Na području fažanske općine nalazi se kamp Bi Village, koji u ukupnim noćenjima sudjeluje s 48 posto, a nekad je taj udio dosezao i do 70 posto ukupnih noćenja, što govori u prilog turističkom razvitku općine u kojem sudjeluju svi njeni stanovnici. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter