Fažanci pripremili bogat uskrsni program


Filatelistička i kartofilska izložba s motivima Uskrsa otvara se sutra u 17 sati u Multimedijalnom centru u Fažani. Izložbu, na kojoj će se moći vidjeti prigodne marke i omotnice te stare čestitke i razglednice, organizira Filatelistički klub Amfora iz Fažane, a postavlja je Giancarlo Moscarda. Otvorena je do 24. travnja, od 17 do 19 sati, navela je direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković najavljujući bogati uskrsni program u Fažani.

- Manifestacije potpisuju brojni organizatori, uključujući i fažansku župu, a TZ nastupa kao koordinator i sufinancijer, rekla je Peroković.

Preksutra se na trgu ispred župne crkve sv. Kuzme i Damjana postavlja izložba šest velikih uskrsnih jaja s tradicionalnim i cvjetnim motivima, ukrašenih raznim tehnikama. Maksipisanice moći će se vidjeti do ponedjeljka, od 9 do 19 sati, a u slučaju lošeg vremena bit će postavljene pod trijemom crkvice Blažene Djevice Marije od Karmela.

Od 16 do 18 sati na trgu će se organizirati i radionica izrade uskrsnih jaja kroz četiri tehnike (origami, čipka, oslikavanje i faberge), a radionice vode Nela Radojičić i Korana Lukić Šuran. Istovremeno će se odvijati i gastro-radionica Nonina pinca kroz koju će umirovljenice Milka Černac, Luciana Debeljuh i Gracijela Bilić predstaviti tradicionalni način spremanja pince. Održat će se i turnir u briškuli i trešeti, a za sada se prijavilo 12 ekipa. Na klavijaturama će svirati Petar Diminić. U slučaju kiše program se seli u Multimedijalni centar.

U 21 sat u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana počinje subotnja misa bdijenja i blagoslov hrane.

U nedjelju se uskrsna misa u sv. Kuzmi i Damjanu održava u 9 i u 10.30 sati. Iako Fažanci ne planiraju aktivnosti na Uskrs, općinski TZ dogovorio je s NP-om Brijuni da se u uskrsnu biciklijadu na Brijunima, inače rezerviranu za turiste na otočju, mogu priključiti i fažanski gosti. Polazak broda iz Fažane je u 9 sati, a prijave se primaju preko internetske stranice, maila i telefona Nacionalnog parka.

Misa će se na Uskrsni ponedjeljak održati u 10 sati. U 10.30 sati u ponedjeljak se prvi put u Fažani organizira uskrsni doručak za mještane i posjetitelje. Na Trgu sv. Kuzme i Damjana profesor Ljudevit Sabo i pekara Nello izradit će pletenicu dugu desetak metara. Na meniju će se naći i šunka u tijestu, pisanice, omlet s istarskim kobasicama, uskrsni kruh, hren, mladi luk, rotkvice, bakalar, slane sardele, čokoladna jaja…

Djeca dječjih vrtića Sunce i More te učenici 4. razreda OŠ Fažana izložit će svoje pisanice, održat će se i natjecanje u pičenju jaja, a nastupit će KUD Ulika iz Fažane. U slučaju lošeg vremena program će se u ponedjeljak održati uz Župni trg, odnosno pod strehom župnog ureda.

Otvaraju se kampovi

U Fažani je danas otvoren kamp Bi Village, najveći smještajni objekt, a sljedećeg tjedna s radom počinje i kamp Pineta. Stoga su oči turističkih djelatnika uprte u nebo s nadom u poboljšanje vremenskih prilika. Toplo vrijeme dobro će doći i za daljnji bogati program TZ-a koji se nastavlja manifestacijama za Dan planeta Zemlje 23. travnja. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter