Fažana zamirisala po delicijama od ribe i gljiva

Na meniju fažanskih restorana orada s roštilja u kombinaciji s gljivama
Na meniju fažanskih restorana orada s roštilja u kombinaciji s gljivama

Orade, gljive i kruh danas su bili glavni sastojci na meniju fažanskih restorana, koji su na rivi u sklopu jesenske gastro manifestacije "Fažanski gušti i delicije" posjetiteljima prezentirali sezonska autohtona jela.

Po promotivnim cijenama od 25 ili 30 kuna mogli su se kušati pljukanci s gljivama, pečena orada s gljivama, orade u umaku od vrganja, pljukanci s vrganjima ili u kombinaciji s rokulom te orade i palenta s mozzarellom i pancetom. Primamljivi mirisi jela u kombinaciji ribe i gljiva, koja su na Trgu sv. Kuzme i Damjana pripremali lokalni restorani Marina i Korta, konoba Amfora i gostionica Fasana, privukli su brojne posjetitelje. Slična su jela, također po promotivnim cijenama, u svojim objektima nudili i bistro K&F, konoba Feral i restoran Plavi.

Velik interes posjetitelja privukla je i izložba gljiva na kojoj se moglo saznati kako ih prepoznati, gdje se beru te ono najvažnije - kako razlučiti jestive od otrovnih. Na manifestaciji su i istarski proizvođači predstavili svoje gastronomske proizvode, kao što su pršut, slastice i razne vrste rakije.

Fažanski su osnovnoškolci u povodu Dana kruha ispred crkve sv. Kuzme i Damjana prodavali kruh, tortu i druge pekarske proizvode, koji su prethodno blagoslovljeni, a zarađeni novac donirat će župnom Caritasu. Svi proizvodi prodali su se na samom početku manifestacije, a ovu uspješnu akciju zajedničkim su snagama pokrenuli fažanska župa, osnovna škola i dječji vrtić. Bilo je tu i fritula i drugih slastica kojima su se posjetitelji mogli zasladiti nakon ručka, a za dobru atmosferu pobrinuo se trio Emanon. (Napisala i snimila Ana ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter