Fažana za zdravstvenu zaštitu daje 110 tisuća kuna

U školi će se nadzirati čistoća kuhinje i jelovnici (arhiva/A. KANCELAR)
U školi će se nadzirati čistoća kuhinje i jelovnici (arhiva/A. KANCELAR)

Za programe zdravstvene zaštite iz fažanskog općinskog proračuna u ovoj godini planirano je ukupno 110 tisuća kuna. Time je obuhvaćen higijensko-sanitarni nadzor u vrtiću i školi, mjere deratizacije i dezinsekcije, sufinanciranje hitne medicinske pomoći te veterinarske mjere koje obuhvaćaju troškove higijeničarskog servisa i zbrinjavanja otpadnog materijala.

Higijensko-sanitarni nadzor uključuje kontrolu higijene i kvalitete prehrane u fažanskom Dječjem vrtiću Sunce i Osnovnoj školi Fažana po četiri puta godišnje i za to je ukupno planirano 22 tisuće kuna. Program koji u vrtiću provodi županijski Zavod za javno zdravstvo koštat će 14 tisuća kuna i obuhvaća obavljanje epidemiološkog izvida cijelog objekta jednom godišnje, a četiri puta godišnje uzimanje i analizu brisova u kuhinji, analizu obroka na zdravstvenu ispravnost te uzorkovanje cjelodnevnog obroka na biološku vrijednost. Po potrebi će se također izrađivati prijedlozi jelovnika u kojima su sve prehrambene tvari optimalno zastupljene uz davanje preporuka i kulinarskih savjeta. Za higijenski nadzor u školi osigurat će se osam tisuća kuna. Program koji također provodi županijski Zavod uključuje epidemiološki pregled objekta, posjet kuhinji i uzimanje brisova u prostorijama u kojima se hrana priprema i distribuira te analizu jelovnika i gotovih jela.

Općina Fažana sufinancira i rad Hitne medicinske pomoći budući da opća ambulanta u Fažani radi samo u jednoj smjeni i jednu subotu u mjesecu pa se tim sufinanciranjem stanovnicima, turistima i posjetiteljima općine osigurava dostupnost primarne zdravstvene zaštite i izvan radnog vremena ambulante. Za to se u proračunu se planira 20 tisuća kuna.

Za provođenje deratizacije i dezinsekcije u proračunu će se osigurati 26 tisuća kuna. U sklopu tih mjera provest će se dvije akcije sustavne deratizacije u Šuridi, Valbandonu i Fažani tijekom proljeća i jeseni. Deratizacija u stambenim objektima i na javnim površinama provodi se na poziv stanovnika ili komunalnog redarstva tijekom cijele godine bez posebne naplate. Edukativne akcije, odnosno dijeljenje letaka te savjeta i uputa stanovnicima te akcije larvicidnog tretmana za razvoj ličinki komaraca i praćenje takvih žarišta provodit će se tijekom cijele sezone u Šuridi, Valbandonu i Fažani kao i akcije suzbijanja odraslih oblika insekata metodom zamagljivanja.

Za veterinarske mjere, koje obavlja Veterinarska stanica Pula, u fažanskom proračunu planirano je 42 tisuće kuna za ovu godinu, a taj iznos obuhvaća troškove higijeničarskog servisa i troškove zbrinjavanja otpadnog materijala. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter