Fažana: Vječita inspiracija zvana sardela

Duž cijele rive prezentirani su i prodavani domaći gastronomski proizvodi
Duž cijele rive prezentirani su i prodavani domaći gastronomski proizvodi

Sardele u kombinaciji sa začinskim biljem i maslinovim uljem, sardele s pikantnim namazom s ružmarinom i tuštom, sardele na salatu sa slancem i rokulom te mnoštvo drugih, kreativnih kombinacija jela na temu sardele moglo se kušati u nedjelju navečer na fažanskoj rivi gdje je održana tradicionalna ribarska fešta More na stolu.

Ni ove godine organizator, lokalna Turistička zajednica, nije iznevjerila te je brojnim posjetiteljima ponudili dobru proslavu kojom su vješto kombinirani mirisi i okusi mora začinjeni prezentacijom i izradom tradicionalnih ribarskih alata te prodajom istarskih gastro proizvoda, poput maslinovog ulja, pršuta, zašećerenih badema, skute i meda.

- To su stari alati za ribu i školjke koji su uvijek zanimljivi ljudima. Valjda jer se više ne koriste, veli nam jedan od starih Fažanaca koji je zajedno s još desetak ribara predstavio tradicionalne ribarske alate na molu.

"Konkretno, ovo je alat za vađenje školjki periski", pojasnio nam je pokazujući nam alat sličan rašljama, no odmah je zatim ozbiljno dodao da je sada to zabranjeno jer se periske više ne love.

Na molu se moglo pogledati i naučiti kako se sole sardele, kako se plete i krpa mreža, izrađuju čvorovi, moglo se čak naučiti i veslati batanama te kako se izrađuje vrša.

Malo dalje moglo se pak uživati u okusima mora, u ponudi od oko 20 jela koje su pripremili učenici na čelu s profesorom Ljudevitom Sabom iz Srednje škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, a prikazan je i svečani stol uz prezentaciju finih delicija napravljenih od sardele.

Duž cijele rive prezentirani su i prodavani domaći gastronomski proizvodi. Kupaca ne nedostaje, kazali su nam prodavači, zadovoljni što im se sviđaju njihovi proizvodi i što će brojni turisti ponijeti nešto od tradicionalnih delicija svojim kućama.

Za zabavni dio manifestacije bili su zaduženi Erik Balija i klapa Kamik, duo Emanon, za one najmlađe bila je organizirana likovna radionica pa je fažanska fešta ponudila zaista raznovrstan program koji je godio svima. (N. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter