Fažana: Vikend uz biciklijadu, trčanje i školu soljenja srdela

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ovog vikenda Fažana je bila sva u znaku svog 1. outdoor festivala Fažana u pokretu. Riva je bila prepuna, stolica se plaćala suhim zlatom, posebno nakon povratka na glavni trg brojnih sudionika s biciklijade Jug na dva kotača i pješačke ture Hodanje s guštom. Čak 345 biciklista sudjelovalo je u vožnji koju zajednički organiziraju turističke zajednice južne Istre, a 50-ak ih je dopješačilo iz Vodnjana, stazom dugom 19.200 muških i 21.300 ženskih koraka.

Na dva kotača startalo se s parkirališta ispred bivšeg Badela, a oni snažniji, otprilike polovica okupljenih krenula je na dužu, 33-kilometarsku rutu, prema Balama, stazom uz more, preko Peroja, Batvača i Mandriola, te nazad obalom. Ostali, uglavnom obitelji s manjom djecom, pridružili su se minibiciklijadi, dugoj 11,5 kilometara, pa preko Aleje maslina prošli kroz kamp Bi Village, MUP-ovo odmaralište u Valbandonu i Puntiželom do tvrđave Punta Cristo gdje su se kratko odmorili i obalom vratili u Fažanu.

Organizatori su vrijedne rekreativce na cilju pred crkvom dočekali s toplom paštom bolonjeze, a onda je krenuo i koncert Novih đavola koji je privukao i druge šetače. Starogradsku jezgru domaćini su uljepšali i Florabike izložbom rascvjetanih starih bicikala, a bilo je tu i igara spretnosti za bajkere, kreativna radionica za djecu, mini sajam fažanskih suvenira.

Hodanje s guštom, rekreativno-gastronomsku manifestaciju, u suradnji s Gradom Vodnjanom organizirao je Boćarski klub Fažana. Oni su trasirali stazu i bili vodiči. Sudionike, među kojima je bilo puno stranih turista, autobusom su prvo prevezli do Vodnjana, na Narodnom trgu je organizirano razgibavanje i krenuli su pješačiti prema Fažani. Na Stanciji Buršić dočekali su ih mali folkloraši, vodnjanski osnovci, zatim pršut i druge delicije. Potom su uz maslinike i suhozide stigli do OPG-a Marčeta gdje su mogli isprobati četiri vrste vina i rakije, uz kroštule. Tu je održan mali turnir tzv. bliženja ili tko će baciti boću bliže bulinu. I onda poljima 40 minuta hoda do OPG-a Balija gdje se uz bruskete degustiralo maslinovo ulje, a riječ je o najboljim uljima na svijetu. Nikoleta Balija, vrlo mlada maslinarka, opisala im je način proizvodnje ulja. Na gitari je nastupio Moris Arzenšek, mladi Fažanac. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter