Fažana: Vijeće prihvatilo izmjene prostornog plana

Fažana dobiva nove javne sadržaje (Arhiva GI)
Fažana dobiva nove javne sadržaje (Arhiva GI)

Treće izmjene Prostornog plana uređenja općine Fažana sinoć su jednoglasno donesene na sjednici Općinskog vijeća.

Postupak izmjena počeo je nakon što je Vijeće u rujnu 2011. godine donijelo jednoglasnu odluku o njihovoj izradi jer su se od donošenja važećeg plana iz 2006. godine i dosadašnjih njegovih dopuna pojavila nova saznanja i potrebe za rješavanje vitalnih interesa za život žitelja i razvoj općine, navela je načelnica Ada Damjanac.

Istaknula je da je prijedlog izmjena plana dobio sve potrebne suglasnosti, a kraj te formalne procedure je njegovo izglasavanje na Općinskom vijeću. Osnovni ciljevi obuhvaćali su provjere planskih rješenja u dijelu javne i društvene, gospodarske, mješovite stambeno-poslovne te sportske namjene, navela je.  

Plan su na sjednici prezentirali Renata Fakin i Tito Kosty iz zagrebačke tvrtke Jurcon projekt, koju je Općina izabrala kao izrađivača temeljem postupka javne nabave. "Naglasak je definiranje površina da se realiziraju sadržaji i objekti javne namjene koji nedostaju općini Fažana", naveo je Kosty. 

Izmjenama plana definirana je promjena namjene površine sadašnjeg nogometnog igrališta u Fažani gdje se planira poslovno-stambena namjena s parkiralištem. Sportski centar sa stadionom i pomoćnim igralištem pak predviđen je na površini s lijeve strane prometnice Pula - Fažana. Nedaleko od prostora vile San Lorenzo planira se trgovački centar. Vatrogasni kamp, odnosno odmaralište Hrvatske vatrogasne zajednice sa sadašnje pozicije uz obalu premješta se na površinu s desne strane prometnice Pula - Fažana, nedaleko od ulaza u kamp Bi Village.

Zona uz obalu gdje se sada nalazi kamp ostaje turističke namjene, na tom području planirani su bungalovi namijenjeni vatrogasnom savezu. Nedaleko će, preko puta bivše Političke škole, biti i info-punkt Nacionalnog parka Brijuni s velikim parkiralištem. Uredit će se i područje bivšeg Badela te tvornice stakla gdje se planira turistička i stambena zona.  

Prostornim planom Istarske županije na području općine Fažana planiran je ukupni kapacitet od devet tisuća ležajeva, ne računajući na ležajeve u privatnom smještaju i turizmu na seoskim gospodarstvima. Također, smještajni kapacitet turističko-rekreacijske zone Bi Village usklađuje se s Prostornim planom Istarske županije kao planom višeg reda te je na tom području predviđeno pet tisuća ležajeva. Na području obuhvaćenim projektom Brijuni rivijera, izmjenama općinskog plana zona Pineta u Fažani proširuje se za dva hektara u smjeru juga i povećava kapacitet na ukupno 1.200 ležajeva, a turistička zona Fažana sjever proširuje se za dva hektara u smjeru sjevera i povećava kapacitet na ukupno 400 ležajeva. 

Klub vijećnika IDS-a podnio je prije sjednice amandman da se odluka o donošenju trećih izmjena plana, umjesto na donošenje stavi na prvo čitanje. No, kako je naveo IDS-ov vijećnik Ivan Geršić, budući da je sjednica Vijeća održana samo dan prije zakonskog roka za donošenje plana, uoči glasanja o dnevnom redu povukli su amandman jer bi inače prijedlog plana bio ponovno upućen u javnu raspravu.

- Prilikom bilo kakvih izmjena prostornog plana, jedinica lokalne samouprave mora poštovati proceduru, a svaka institucija ima svoje rokove. Da je nadležnost bila samo na nama, mi bismo davno donijeli prostorni plan, no tek prije nekoliko dana došla je suglasnost Ministarstva, a čekali smo i suglasnost iz Istarske županije, rekla je Damjanac. (P. LUKEŽ)  


Podijeli: Facebook Twiter