Fažana: Vijeće neće kazneno goniti načelnicu Damjanac

Hostel Amfora u Fažani (Arhiva/Manuel ANGELINI)
Hostel Amfora u Fažani (Arhiva/Manuel ANGELINI)

Općinsko vijeće Općine Fažana neće kazneno goniti načelnicu Adu Damjanac zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, odnosno zbog davanja u zakup općinskog hostela Amfora Ivanu Vilotiću. Zaključak je to s jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Fažana kada je prihvaćeno rješenje Državnog odvjetništva - Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kojim je odbačena kaznena prijava protiv načelnice Damjanac za to kazneno djelo.

Rješenje USKOK-a o odbačaju kaznene prijave u Općinu je stiglo sredinom ožujka, a u njemu je naime navedena mogućnost da Vijeće, ukoliko smatra da rješenje nije pravilno i zakonito, može samostalno preuzeti kazneni progon protiv Damjanac budući da se Vijeće u ovom slučaju navodi kao oštećenik. Međutim, uz protivljenje pet vijećnika oporbe, većinom glasova je ipak odlučeno da se načelnica neće daljnje kazneno goniti. Odlučivanje o daljnjem progonu načelnice, odnosno prihvaćanje rješenje USKOK-a, bila je jedina točka dnevnog reda.

Kako piše u rješenju USKOK-a, kaznenu prijavu protiv načelnice Damjanac podnio je Damir Strugar, i to zbog sumnji u korupciju i protuzakonite radnje vezano za zakup općinskog hostela Ivanu Vilotiću. Također, Strugar je u prijavi iskazao i sumnju u postojanje sukoba interesa u smislu da je Damjanac istovremeno tijekom dva mjeseca primala plaću kao saborska zastupnica u Saboru i naknadu u Općini Fažana. USKOK u slučaju Amfora utvrđuje da su se navodi iz prijave pokazali neutemeljeni, dok za sukob interesa napominju da to pitanje spada u nadležnost Povjerenstva za sukob interesa, ne USKOK-a. U raspravi prije donošenja zaključka o odustajanju daljnjeg kaznenog progona načelnice, upravo je pitanje oko sukoba interesa postavio vijećnik Ivan Geršić (IDS), predlažući da Vijeće ipak zatraži mišljenje Povjerenstva za sukob interesa budući da je USKOK naveo da to nije u njihovoj nadležnosti.

- Zatražimo mišljenje Povjerenstva je li načelnica bila u sukobu interesa pa da i to pitanje riješimo, rekao je Geršić. Uz kratku raspravu u kojoj su pojedini vijećnici vladajuće koalicije, Nikša Ristić i Mario Predan, kazali da u rješenju USKOK-a već piše da je Damjanac prijavila naknade u imovinskoj kartici te uz pitanje tko će su ispričati Damjanac ukoliko Povjerenstvo utvrdi da nije bilo sukoba interesa, prijedlog Geršića nije prihvaćen. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter