Fažana veći budžet temelji i na dobroj turističkoj sezoni

Fažana (D. MEMEDOVIĆ)
Fažana (D. MEMEDOVIĆ)

Vijećnici Općine Fažana usvojili su proračun za sljedeću godinu, u iznosu većem od 41,5 milijuna kuna. U odnosu na ovogodišnji, budžet 2016. veći je za 13 posto, a optimizam je općinski donačelnik Radomir Korać obrazložio konačno boljim gospodarskim pokazateljima nakon godina recesije, između ostalog i na primjeru rasta BDP-a.

- To je jedan od signala da se u sljedećoj godini mogu očekivati veća sredstva. Proračun je temeljen i na stanju i potencijalu gospodarstva Fažane, uspješnim rezultatima turističke sezone, socijalnoj slici općine, analizi ostvarenja proračuna za prvih 10 mjeseci ove godine, povećanje učinkovitosti naplate prihoda, itd. Proračun je ostvariv i socijalno osjetljiv, rekao je Korać.

Program gradnje komunalne infrastrukture težak je gotovo 14 milijuna kuna, a program održavanja veći od šest milijuna kuna. Samo za izradu planskih dokumenata i strateških akata namijenjeno je više od milijun kuna. Programom gradnje iznosi veći od milijuna određeni su za izradu projektne dokumentacije i izgradnju pješačkog mosta u Valbandonu, uz postojeći cestovni, za izgradnju kružnih tokova za budući sportski i trgovački centar te receptivni punkt NP-a Brijuni, te za izgradnju oborinske odvodnje u Ulici 1. Maja sa separatorom i morskim ispustom. Socijalni program težak je 1,1 milijun kuna, Društveni i gospodarski program sedam milijuna kuna.

- Kao općina s 3.500 tisuće stanovnika izdvajamo daleko više od mnogih u okruženju i brinemo o mladima, potrebitima, o školstvu, kulturi, sportu, rekao je Korać. Kasa će se, planiraju općinari, puniti prihodima od poreza u iznosu većem od 9,6 milijuna kuna, pomoćima od Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i drugih u iznosu od gotovo dva milijuna kuna, od upravnih pristojbi, poput komunalnog doprinos i naknada, u iznosu od 9,3 milijuna kuna. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter