Fažana: Uz obalu maksimalno 15 brodova za izlete

Izletnički brodovi za Brijune stvaraju gužvu u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)
Izletnički brodovi za Brijune stvaraju gužvu u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)

Broj turističkih brodova, prodajnih mjesta, ali i bukera koji cirkuliraju Fažanom treba ograničiti, zaključak je nedavnog sastanka predstavnika Općine Fažana, fažanskog Udruženja obrtnika i lokalnih brodara te Lučke uprave Pula.

Brodara s dozvolama zasad ima 15, a bukera je više od 30 pa je stav Općine da neće izdavati nove dozvole za postavljanje oglasnih ploča na fažanskoj rivi na potezu uz obalu od Dječjeg igrališta do bivšeg Badela, kaže donačelnik Općine Fažana Radomir Korać.

- Brodara koji obavljaju prijevoz oko brijunskog otočja, ali i njihovih bukera ima previše pa je jedinstven stav Općine i Lučke uprave da se broj više ne povećava. Ako je broj brodara veći, posao im je neisplativ, kaže Korać te dodaje da će se broj turističkih brodova ograničiti na 15 te će toliko brodara dobiti dozvole.

Predsjednik Udruženja obrtnika Fažane Oriano Geršić kaže da je do preopterećenja došlo jer svi brodari žele upravo iz Fažane voziti turiste na Brijune.

- Lučka uprava i Općina Fažana dogovaraju se da se ne izdaju više dozvole novim brodarima, s čime su suglasni i obrtnici i fažanski ribari. Sada na Brijune može voziti 15 brodova, a kad bi došlo još brodara bio bi problem pa je teško osigurati mjesta za ploče, kao i ukrcaj i iskrcavanje putnika jer brodovi pristaju na velikom i malom molu. Mi smo predložili da se odredi točan broj brodara i da, ako netko u toku sezone odustane, na njegovo mjesto dođe drugi, rekao je Geršić. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter