Fažana: Usred povijesne jezgre nice ciglena zgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na fažanskoj Piazzi Grande, usred stare povijesne jezgre, pocela je gradnja kuce zbog koje je ograden i dio trga. Investitor Francesco Draghi za gradnju je dobio potvrdu glavnog projekta iz Odsjeka za prostorno uredenje i gradnju Istarske županije.

No, preduvjet za to je moralo biti prethodno odobrenje konzervatora za gradnju na kulturnom dobru koje, prema rijecima opcinske nacelnice Ade Damjanac, nije dobio pa je gradnju u srijedu stopirao pulski Konzervatorski odjel. Unatoc tome, protekla dva dana se u strogo zašticenoj jezgri i dalje gradilo.

Da ce se u centru mjesta nešto graditi, u Opcini su saznali, tvrdi Damjanac, tek kad su lani u studenom dobili zahtjev za obracun komunalnog doprinosa. Parcelu na kojoj se gradi je, naime, Opcina Fažana, kojoj je tada na celu bila Dušanka Šuran, 2006. godine putem natjecaja prodala tvrtki Riva Aurea sa sjedištem u Fažani, kojoj su osnivaci Talijani Francesco i Andrea Draghi.

Iako je Damjanac tada bila opcinska vijecnica, kaže da ni ona, a ni vijece o tom poslu nisu ništa znali, a odluku o prodaji donijelo je tadašnje Opcinsko poglavarstvo. Tako je, osim parcele na Piazzi Grande na kojoj se nekad nalazila jedna kuca koja je davno srušena, prodano i 12 cetvornih metara javne površine trga!

Promjenom u zemljišnim knjigama investitor je, umjesto tvrtke Riva Aurea u meduvremenu postao Francesco Draghi, cije ime je navedeno i na info-ploci na gradilištu. Izvodac radova je tvrtka Dalmis iz Pješcane Uvale, kojoj je Opcina ipak izdala odobrenje za zauzimanje dijela javne površine trga za izvodenje radova.

Takoder, kako navodi Damjanac, nije samo gradnja devastirala povijesnu jezgru, nego i kamioni s gradevinskim materijalom koji su od pocetka tjedna svakodnevno prolazili ulicama središta Fažane.

- Opcina je za vrijeme bivše vlasti prodala dio place kao gradevinsku cesticu, a ja cu se protiv toga boriti svim sredstvima. Razara se vizura i identitet starogradske jezgre, kaže Damjanac. No, Opcina, dodala je, nema nadležnost zaustaviti gradnju, buduci da nije ni sudjelovala u izdavanju dozvola. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U USKRSNOM TROBROJU.


Podijeli: Facebook Twiter