Fažana: Uskoro svi prelaze na selektivno prikupljanje otpada

Sjekač drvne mase na bivšoj političkoj školi
Sjekač drvne mase na bivšoj političkoj školi

Do nove godine Općina Fažana i njena tvrtka Komunalac podijelit će spremnike za selektivno prikupljanje svim kućanstvima općine, rekla nam je načelnica Ada Damjanac. Navela je i da je u planu u starogradskoj jezgri izgradnja podzemnih kontejnera, koji ne bi narušavali vizuru mjesta, a nalazili bi se na više lokacija i na usluzi svim stanarima stare Fažane.

- U novoj godini krećemo s odvozom selektiranog i  komunalnog otpada na cijelom području, rekla je Damjanac.

Počelo na proljeće

Pilot-projekt odvojenog prikupljanja u suradnji s pulskom Herculaneom startao je na proljeće u naselju zvanom Fažana jug. Godinama prije Općina je već izgradila niz ekoloških otoka s kontejnerima za razvrstavanje otpada u svim naseljima i pokrenula edukaciju i pripremu stanovništva. Nakon dobrih ovoljetnih iskustva s juga Fažane nastavilo se s podjelom čipiranih kanti za kućanstva i u ostalim naseljima. Spremnike, njih 1.100 raznih zapremina, Fažana je nabavila lani, jednako kao i sjekač drvnog otpada te mobilno reciklažno dvorište zahvaljujući natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je komunalnu opremu vrijednu gotovo 400 tisuća kuna sufinancirao u 40 postotnom iznosu. Hoće li mještanima, s obzirom na to da većinom žive u obiteljskim kućama s dvorištima, biti ponuđeni i besplatni komposteri, pitali smo načelnicu.

Čekanje na kompostere

- Za kompostere čekamo hoće li Fond za zaštitu okoliša raspisati natječaj na koji bi prijavili projekt nabave. Ali kao što sav ostali otpad naši komunalci odvoze po pozivu, tako rješavaju čak i zeleni otpad za koji smo lani nabavili drobilicu. Za sada ipak ne možemo raditi i kompost i dijeliti ga našim mještanima dok se ne napravi konačno reciklažno dvorište, rekla je Damjanac. Naime, postojeće dvorište na bivšoj političkoj školi otvoreno prije dvije godine privremeno je rješenje do izgradnje takvog pogona u budućoj poslovnoj zoni San Pellegrino u zaleđu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter