Fažana: Uskladiti poljoprivredu i turizam

Fažana regulira regulira držanje domaćih životinja u blizini stambenih objekata (N. LAZAREVIĆ)
Fažana regulira regulira držanje domaćih životinja u blizini stambenih objekata (N. LAZAREVIĆ)

Prvo čitanje prijedloga izmjena Odluke o komunalnom redu kojim se regulira držanje domaćih životinja izazvalo je podosta rasprave na sjednici fažanskog Općinskog vijeća održanoj u ponedjeljak.

Prema prijedlogu, u užem dijelu naselja Općine Fažana zabranilo bi se držanje krupne i sitne stoke, kunića, peradi, pčela i neuobičajenih životinja. Taj uži dio podrazumijeva zonu "unutar granica građevinskog područja naselja i pojas od 300 metara van granice građevinskog područja naselja, a izvan granica građevinskog područja na udaljenosti od tisuću metara od mora".

U postojećoj je pak Odluci određena udaljenost od mora do 500 metara, a pojas van granice građevinskog područja nije definiran. U prijedlogu Odluke dodan je i novi članak koji glasi da će se "novčanom kaznom u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna kazniti pravna osoba ako u užem dijelu naselja općine Fažana drži krupnu i sitnu stoku, kuniće, perad, pčele i neuobičajene životinje".

Kaznom od 700 do tisuću kuna za taj prekršaj kaznila bi se pak odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba.

- Rastom Fažane imamo sve više primjedbi zbog držanja stoke u blizini turističkih apartmana. Izmjene Odluke stavili smo na prvo čitanje da ih što kvalitetnije napravimo, da pomirimo držanje stoke i turizam, da oni kojima je to izvor prihoda imaju stoku, ali ne u neposrednoj blizini stambenih objekata, rekla je načelnica Ada Damjanac.

Odgovarajući na pitanje Ivana Geršića (IDS) zbog čega je u izmjenama određena udaljenost tisuću metara od mora, rekla je da neki drže stoku na poljoprivrednim zemljištima u blizini stambenih objekata, dodajući da još treba razmotriti pojedinačne situacije na terenu, primjerice na Galižanskoj cesti. (P. LUKEŽ) 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter