Fažana: Uređenje povijesne jezgre i šetnica

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Prema proračunskim planovima za sljedeću godinu, Općina Fažana planira izgradnju nekoliko šetnica i pješačkih staza te nastavak izgradnje postojećih, kao i uređenje fažanske povijesne jezgre. Za zahvate na javnim površinama u sklopu programa gradnje komunalne infrastrukture planirano je ukupno nešto više od četiri milijuna kuna.

Opločenju dijela fažanske povijesne jezgre na Trgu stare škole Općina je namijenila 350 tisuća kuna. Prema uvjetima pulskog Konzervatorskog odjela, popločavat će se djelomično starim kamenom na površini 162 četvorna metra te novim kamenom na površini od 65 kvadrata. Planirani radovi obuhvaćaju pripreme, popločavanje, ugradnju kamenih pasica, kamenih slivnika i poklopaca infrastrukturne mreže. Također, rekonstruirat će se i prilazi te platoi ispred budućeg multimedijalnog centra u Fažani, za što je planirano 400 tisuća kuna. Ti pak radovi obuhvaćaju rekonstrukciju postojećeg kamenog popločenja unutarnjeg svojevrsnog trga površine oko 290 četvornih metara i prilaze površine 800 četvornih metara, a oni će rekonstrukcijom kino dvorane postati površina ispred glavnog ulaza u multimedijalni centar.

Izgradnja šetnice planira se na trasi od buffeta do bunkera u Fažani, predviđena je i izrada projektne dokumentacije te izgradnja šetnice od bunkera do vile San Lorenzo kao i od te vile do spoja s postojećom šetnicom, a za ta tri zahvata planirano je ukupno 360 tisuća kuna. Pješačka staza predviđena je na potezu od Fažanske ceste preko mosta do ulaza u odmaralište MUP-a u Valbandonu. Trasa šetnice planira se u dužini od 361 metar te je već podnijet zahtjev za ishodovanje lokacijske dozvole. Slijedi još i izrada glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom kao i izrada elaborata prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji. Za tu investiciju Općina je predvidjela 150 tisuća kuna. Planira se i izgradnja pješačke staze od postojećeg kamenog mosta do valbandonskog ribnjaka u dužini od 300 metara i za to je planirano 60 tisuća proračunskih kuna.

Planirana je i izrada projektne dokumentacije te izgradnja parkirališta pored Dječjeg vrtića Sunce u Fažani za što je predviđeno 300 tisuća kuna. Također, budući da su sve generacije u općini Fažana pokazale interes za boćanje, planira se i izrada projektne dokumentacije te izgradnja boćališta, za što je u općinskom budžetu planirano 240 tisuća kuna. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter