Fažana: Upojni bunari i kanali za zaštitu od poplava

Mala vala ove godine s mnogo manje vode
Mala vala ove godine s mnogo manje vode

Velike količine kiša koje su u prošloj i ovoj godini padale i na fažanskom području bile su svojevrsni test za tamošnji novi sustav zaštite od poplava, koji je on uspješno položio.

Naime, enormne količine padalina u rujnu 2010. godine izazvale su velike štete u Fažani i Valbandonu, što je ponukalo Općinu na (do)gradnju infrastrukture. Budući da su među najviše pogođenima bile valbandonske ulice Ulika i Lavanda te Mala vala, gdje je nastalo jezero ugrožavalo okolne kuće, zahvati su bili najpotrebniji na tim lokacijama.

Općina je s ciljem pronalaženja trajnog rješenja lani angažirala rovinjsku tvrtku GEOS za geološka istraživanja. Glavni problem na području fažanske općine, kako su ustanovili, jesu morfološke karakteristike terena, zatim geološka građa s teško propusnom zemljom crvenicom te povećana gradnja, primjerice, kod Male vale, gdje se skupljaju veće količine oborinskih voda. Razlozi plavljenja su i nepostojanje sustava oborinskih voda te njihovo nekontrolirano puštanje u prirodne depresije ili nestručno izvedene upojne bunare, a na području Valbandona i Fažane zabilježene su i velike količine podzemnih voda.

Po riječima donačelnika Općine Fažana Radomira Koraća, lani je u Valbandonu najveći zahvat obavljen u ulicama Ulika i Lavanda. Na tom su području u prvoj fazi napravljeni kanali te upojni bunar i time spriječene poplave.

- Izgrađen je i kolnik te nogostup u Ulici Ulika. Radovi se planiraju nastaviti te se u ovoj godini priprema dokumentacija, a nastavak će biti sljedeće godine, kad će biti izgrađen separator. Pokazalo se da novi sustav na tom području, koje je bilo među najviše pogođenim poplavama, dobro funkcionira, što se vidjelo i tijekom nedavnih kiša, rekao je Korać.

Mala vala će ove godine u jednoj od ulica koje je okružuju dobiti upojni bunar dimenzija 5 x 5 metara i dubine šest metara, koji će spriječiti plavljenje. Lani je napravljen upojni bunar i na još jednoj "kritičnoj točci", u Ulici Dragonja, gdje bi se prilikom padalina ranije nakupilo i pola metra vode. Saniran je i dio Ulice Pineta, koja je također dobila upojni bunar, a odvodnja je riješena i u dijelu Ulice Kamelija. U ovoj godini daljnji radovi na sustavu odvodnje slijede u kvartu Mimoza, u ulicama Kamelija i Kuntrada te u jednom dijelu Dragonje.

- Sustav se gradio parcijalno i pokazalo se da je to mnogo bolje nego da se radilo samo u jednom dijelu, rekao je Korać. Napomenuo je da će se u ovoj godini u Fažani raditi oborinska odvodnja u Vodnjanskoj ulici te u Ulici Ruže Petrović.

Po izvješću GEOS-a, kratkoročne mjere za obranu od poplava su čišćenje postojećih oborinskih kanala, izgradnja novih te uređivanje postojećih upojnih bunara da brže prihvate oborinske vode. Dugoročno rješenje je pak izgradnja cjelovitog sustava odvodnje oborinskih voda na području općine. Po ovogodišnjem planu gradnje komunalnih vodnih građevina, Općina predviđa u građevine za javnu vodoopskrbu i odvodnju uložiti ukupno 3,81 milijun kuna. (piše P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter