Fažana: Umjesto po ulicama, hodamo po daskama

Ulice izgledaju kao ratna zona
Ulice izgledaju kao ratna zona

Stanari ulica Viktora Cara Emina i Zorzi Ventura u fažanskoj povijesnoj jezgri od početka studenog žive u raskopanim ulicama. Taj dio Fažane izgleda kao ratna zona, preskaču preko šahtova, plastičnih barijera i zaštitnih vrpci, a nakon što je u studenom maknuto popločenje i iskopane rupe pored zgrada, radovi praktički nisu ni započeli.

Ulice su blatnjave i zapuštene, žale se stanari, automobilima se ne mogu ni približiti kućama, hodaju zemljanim putovima po daskama koje su postavljene tek nakon što su to sami zatražili od izvođača radova, tvrtke Vintijan, a daske na ulazima u kuće su sami postavljali.

Vintijan je u tim ulicama, naime, prema ugovorima s investitorima, Herculaneom i pulskim Vodovodom, trebao raditi rekonstrukciju fekalne i oborinske kanalizacije te rekonstrukciju vodovodne mreže. Oko gradilišta stoje obavijesne ploče, ali radnike ni mi jučer nismo tamo zatekli.

Kako nam je rekla jedna od stanovnica Eminove ulice, Claudia Valente-Novak, radnike u ulici nije vidjela već dva mjeseca. Budući da je predsjednica fažanske Zajednice Talijana, kaže, često kontaktira s Općinom i svaki put od njih dobije drugo obrazloženje o prekidu radova.

- Stalno nam govore da će se radovi nastaviti sljedeći tjedan, taj sljedeći tjedan nikako da dođe, a mi hodamo po daskama kao u srednjem vijeku. Otvoreno gradilište nam stoji već dva mjeseca. Radnici su bili tu nekoliko dana u studenom i bilo nam je rečeno da će radovi biti gotovi do Božića, ali ništa od toga, rekla je Valente-Novak.

Zašto se tako dugo čeka s radovima i gdje je zapelo, pitali smo donačelnika Fažane Radomira Koraća koji nam je rekao da je radove Vintijan službeno trebao nastaviti jučer.

- Bilo je problema zbog osiguranja statike zgrada i nije se moglo početi raditi dok se ne zaštite objekti, rekao je Korać te nas za daljnje informacije uputio na tvrtku Vintijan.

Prema riječima Ane Hećimović iz tvrtke Vintijan, već je počela gradnja bajpasa za vodovodnu mrežu, što se treba napraviti kako stanari ne bi ostali bez opskrbe vodom, dok bi danas trebalo početi betoniranje temelja.

Naime, kako nam je rekla, nakon što su uklonjene kamene ploče u ulicama, ustanovljeno je da kuće nemaju temelje pa je trebalo mijenjati projektnu dokumentaciju. Nije se moglo znati, dodala je, da je statika građevina loša dok rekonstrukcija nije započela. Kraj radova predviđa se najkasnije do početka ljetne sezone. (P. LUKEŽ; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter