Fažana: Udruge čeka pravo natjecanje za općinski novac

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Proračunom Općine Fažana za 2016. usvojenom ovog tjedna, udrugama građana namijenjeno je 400 tisuća kuna. No, u Programu javnih potreba udruga i neprofitnih organizacija još nije precizirano kojoj udruzi koliko sredstava pripada.

Razlog je ovogodišnja uredba hrvatske Vlade prema kojoj se tek po donošenju gradskog ili općinskog proračuna raspisuje natječaj na koji će konkurirati organizacije čiji se rad i projekti financiraju iz komunalnih kasa.

- Procedura je puno složenija od javnih poziva kakvi su do sada bili na snazi, a sličnija je natječajima EU-a. Vlada je objavila na internetu obrasce za natječaje. Za sve udruge koje se moraju tako natjecati Općina Fažana je predvidjela 400 tisuća kuna, u što je uključena i rezerva od pet posto za iznenadne situacije.

Nakon donošenja proračuna načelnica će raspisati natječaj, formirati povjerenstva, a natječaj će biti otvoren 30 dana, rekla je pomoćnica pročelnika Darinka Ivković nastojeći vijećnicima objasniti novi model raspodjele proračunskog novca.

Takav postupak ima i za cilj bolju kontrolu trošenja javnog novca, čulo se na sjednici. Iz njega su pak izuzete udruge, odnosno organizacije koje se financiraju po definiciji zakona, poput vatrogastva i civilne zaštite, kojima je Općina namijenila 841 tisuću kuna, Crvenog križa s 56 tisuća kuna, političkih stranaka sa 65 tisuća kuna, nacionalnih manjine, savjeta mladih i slično.

Novi model je i razlog što su ove godine nešto manja sredstva namijenjena poljoprivredi - Agroudruga će se od sada financirati iz zajedničkog kolača ostalih udruga građana, a ne iz poljoprivrednog programa. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter