Fažana: Ucili veslati u batani i krpati mreže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na fažanskoj rivi održana je prva radionica veslanja u tradicionalnoj batani u sklopu tecaja Male ribarske akademije Sardela koja se svake srijede održava na molu preko puta crkve sv. Kuzme i Damjana.

Tehnici veslanja u batani prve je polaznike radionice poducio fažanski ribar Fabrizio Valente. No, veslanje nije bilo jedini izazov koji je deset polaznika moralo savladati. Oni su takoder prošli kratku poduku u školi soljenja sardela, naucili brojne trikove o pecanju i ješkama, izradivali mornarske cvorove, koristili se tradicionalnim mornarskim alatom kao što je parangal, ucili puniti iglu za pletenje mreža, nakon cega su morali savladati i pletenje i krpanje mreža. Svim ovim izazovima tradicijskog ribolova naucili su ih iskusni mentori, mjesni ribari.

Kad su se prijavljivali, polaznici ribarske akademije dobili su iskaznicu u koju su im ribari, nakon što su završili s jednim od sedam izazova, lupili pecat u obliku simbola radionice. Tecaj, koji traje oko sat vremena, završava kad polaznik skupi sve pecate i ode u fažanski TZ po diplomu.

- Interes je velik, a tek smo poceli s promocijom putem letaka na cetiri jezika. Za sada na tecaju polaznici savladavaju sedam vještina, vidjet cemo kako ce Akademija napredovati sljedece godine. A interes bude velik, povecat cemo broj vještina i radionica, rekla je direktorica TZ-a Melita Perokovic.

Svi zainteresirani za svladavanje ribarskih vještina na besplatne radionice mogu se prijaviti svakog dana u fažanskom TZ-u od 8 do 22 sata. Osim zanimljivih radionica, na rivi su održane i tradicijske veceri na kojima su posjetitelji mogli kušati i kupiti razne istarske specijalitete i suvenire. (A. ŠIMIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter