Fažana: U zvoniku crkve "skrivena" bazna stanica mobilnog operatera!

Zvonik Sv. Kuzme i Damjana (Arhiva)
Zvonik Sv. Kuzme i Damjana (Arhiva)

U zvoniku župne crkve sv. Kuzme i Damjana u Fažani, na rivi, u središtu stare i gusto naseljene jezgre, nalazi se prikrivena bazna stanica jednog od hrvatskih mobilnih operatera. Upozorili su na to prije nekoliko dana mještani okupljeni na Facebook zajednici "Protiv baznih stanica u centru Fažane", s tvrdnjom da se takvi uređaji, grupa odašiljača visokog zračenja, kako tvrde, ne smiju nalaziti bliže od 300 metara od naselja.

Da se na zvoniku crkve zaista i nalazi odašiljač, potvrdio nam je i župnik Ilija Jakovljević. Sudeći prema raspoloživim informacijama, stanica na najvišoj točki Fažane, iznad trga koji veći dio godine buja životom, odašilje signale sakrivena iza neprozirne tkanine duže od četiri godine.

- Nije to nikakva tajna, to već duže stoji gore. Postavljeno je i prije nego sam došao za župnika u Fažanu. Moram pogledati o čemu je točno riječ prije nego išta više kažem, kratko nam je poručio velečasni Jakovljević, koji je župnikom imenovan nakon što je 2011.

- Prijašnji župnik Fažane je uz suglasnost Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća zatražio odobrenje Biskupije za postavljanje na zvonik bazne stanice. Prijašnji biskup je nakon toga dao odobrenje, kratki je odgovor kancelara Biskupije Sergeja Jelenića.

Antene na zvoniku Fažanci su otkrili 27. veljače, nakon što je jak vjetar skinuo crnu tkaninu kojom su odašiljači bili sakriveni od očiju javnosti.

- Ni mi nismo znali ništa o tome. Odašiljače sam vidjela nakon što je nevera slučajno skinula tkaninu, i nakon što su nas građani počeli pitati za to. Nitko Općinu nije pitao za ikakvu dozvolu da se to postavi, rekla je načelnica Općine Ada Damjanac. (Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter